De la izbucnirea epidemiei de coronavirus, pe internet circulă tot felul de speculații cu privire la origine, efecte și, mai ales, tratamente. Cum amenințarea părea, zilele trecute, una mare pentru români, în concepția publică s-au instalat câteva idei, precum necesitatea unei măști medicale. Așa s-a ajuns ca stocurile să fie la limită, iar prețurile duble.
MediaStandard.ro a întocmit o listă cu cele mai comune mituri pe care oamenii le au cu privire la COVID-19, precum și realitatea, explicată de specialiști.
MIT: Masca te protejează de virus
ADEVĂR:Ca și în cazul oricări boli infecțioase transmise pe cale virală, masca ar trebui folosită în primul rând de persoanele infectate – pentru a preveni răspândirea virusului -, dar și de personalul care îngrijește bolnavi. Organizația Mondială a Sănătății spune: ”Dacă sunteți sănătoși, trebuie să purtați o mască doar dacă aveți grijă de o persoană cu infecție suspectată de 2019-nCoV”.
Așadar, folosirea măștilor chirurgicale este recomandată persoanelor care stau în preajma unor posibile cazuri de COVID-19, precum și a celor care au probleme grave de sănătate și sunt nevoiți să stea în spații închise și aglomerate.
Mai mult decât atât, OMS oferă și alte sfaturi în privința folosirii măștii: ”Purtați o mască dacă tușiți sau strănutați. Măștile sunt eficiente numai atunci când sunt utilizate în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu frecare de mână pe bază de alcool sau săpun și apă. Dacă porți o mască, trebuie să știi cum să o folosești și să o elimini corect”.
MIT: Antibioticul este recomandat
ADEVĂR: Consumul de antibiotic nu s-a dovedit a fi eficient în cazul tratării infecției cu COVID-19. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul oficial mai multe explicații în această privință: ”Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
”Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană”, mai precizează instituția.
MIT: Coronavirus este un ”virus ucigaș”
ADEVĂR: Folosirea termenilor care duc cu gândul la o afecțiune incurabilă, care se sfârșește prin moartea pacientului este o exagerare. În realitate, aproximativ 2% din cei infectați au decedat, conform statisticilor preliminare prezentate de Organizația Mondială a Sănătății.
Iar dacă și această cifră pare mare, alți viruși au o rată a mortalității mult mai mare. SARS a luat viața, de exemplu, a 34% dintre cei infectați, în timp ce 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere, conform OMS, citată de Digi24.ro.
E important de menționat că cele mai multe victime fac parte din grupurile de risc, în mod special persoanele cu alte afecțiuni grave sau vârstnicii. Profilul demografic cel mai afectat a fost în principal masculin (reprezentând 2/3), în special vârstnici (aproximativ 80% sunt vârstnici peste 60 de ani), dintre care 75% au avut boli subiacente, precum boli cardiovasculare și cardiovasculare, diabet și, în unele cazuri, tumori.
Mai mult decât atât, s-a observat că nu sunt foarte mulți copii care au fost infectați cu COVID-19, cele mai multe cazuri aprărând la adulți. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA afirmă că ”Rapoartele limitate din China sugerează că copiii cu COVID-19 pot prezenta simptome ușoare și, deși au fost raportate complicații severe (de exemplu, afecțiune respiratorie acută, șoc septic), se pare că sunt mai puțin frecvente. Cu toate acestea, ca și în cazul altor boli respiratorii, anumite populații de copii pot avea un risc crescut de infectare severă, cum ar fi copiii cu condiții de sănătate subiacente”.
MIT: Ar trebui să-mi întrerup activitățile zilnice, să nu mă infectez
ADEVĂR: Dacă nu a existat un contact cu o persoană infectată sau zona în care vă aflați nu este în carantină, atunci există mici șanse să luați coronavirus. În cazul în care aveți, totuși, temeri, respectați regulile de igienă recomandate de OMS: spălați-vă pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde, nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile, acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți, curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
MIT: Usturoiul previne cu succes infectarea cu COVID-19
ADEVĂR: Organizația Mondială a Sănătății spune că, deși ”usturoiul este un aliment sănătos, care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, ”nu există nicio dovadă potrivit căreia consumul de usturoi a protejat oamenii de noul coronavirus”.
Leave a Comment