Meta și Twitter au închis o rețea de conturi care făcea propagandă pro-americană

Meta și Twitter au închis mai multe conturi care răspândeau propagandă pro-SUA în Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Sute de pagini de Facebook, Instagram și Twitter erau folosite pentru a posta mesaje, știri sau comentarii care lăudau SUA sau promovau politicile externe ale guvernului american.

Dezvăluirea nu a venit din partea acestor companii, ci din partea unor organizații de cercetare (Stanford Internet Observatory și Graphika) care au analizat datele pe care companiile de social media le împărtășesc cu cercetătorii independenți. Aceste conturi reprezintă primul caz de propagandă ascunsă pro-vestică pe care Meta și Twitter le identifică și le elimină de pe platforma lor.

Această activitate reprezintă cel mai amplu caz de operațiune de influență ascunsă care promovează narațiuni pro-occidentale și care a fost documentat public până în prezent. Asta arată că, dincolo de actorii bine-cunoscuți asociați Rusiei, Chinei și Iranului, alte grupuri cu motivații diferite folosesc aceleași tactici înșelătoare în încercările lor de a se infiltra și de a influența comunitățile online”, a declarat vice-președintele Graphika pentru The Wall Street Journal.

Raportul spune că nu poate stabili cu exactitate cine a stat în spatele acestor conturi, însă țara de origine este SUA. Postările acestora urmăreau să promoveze valorile și obiectivele Statelor Unite, atacând în același timp Rusia, China și Iran. Cele mai populare subiecte erau mențiunile despre cum sunt tratate minoritățile musulmane din China (cu accent pe evenimentele din Xinjiang și uighuri) și despre războiul din Ucraina și atrocitățile comise de armata rusă.

Meta și Twitter au eliminat aceste conturi din cauza „comportamentului artificial”. Ambele platforme au reguli clare cu privire la acest lucru (implementate după alegerile din 2016) și nu permit existența unor pagini care se coordonează pentru a viraliza sau a încerca să viralizeze o narațiune, indiferent dacă ea presupune dezinformare sau nu.

E un aspect important pentru că rețeaua de propagandă pro-SUA postaa articole de știri ale Voice of America, Radio Free Europe (ambele finanțate de guvernul american) sau site-uri afiliatei armatei americane în încercarea de a prezenta versiunea Statelot Unite cu privire la evenimentele importante.

Într-o declarație pentru The New York Times, directorul pentru cercetări din cadrul Stanford Internet Observatory, Renée DiResta, a spus că tacticile acestor conturi pro-americane seamănă cu cele folosite de China.

În timp ce Rusia caută adesea să semene clivaje în campaniile sale online, China se concentrează mai mult pe promovarea unei imagini pozitive a vieții în țară. În cazul campaniei pro-americane, obiectivul a fost, de asemenea să arate cât de grozave sunt SUA în comparație cu celelalte țări„, a precizat DiResta.

La fel ca Rusia, însă, conturile s-au folosit de imagini generate automat de inteligența artificială pentru a poza în persoane reale, în jurnaliști sau agenții de presă pentru a influența publicul. Pe lângă știri, glumele, meme-urile și poveștile false erau folosite deseori pentru a promova cultura și valorile occidentale. Rusia, China și Iran erau ironizate sau criticate continuu prin intermediul știrilor sau, uneori, prin povești inventate despre emigranți care duc un trai mai bun în Occident.

Chiar și cu asemenea metode și cu un număr impresionant de conturi, rețeau s-a dovedit foarte ineficientă. Nu doar că postările nu au avut tracțiune la oamenii, dar audiența acestora era foarte limitată.

De remarcat este că datele arată limitele utilizării tacticilor lipsite de autenticitate pentru a genera interes și a construi influență online. Marea majoritate a postărilor și a tweet-urilor pe care le-am analizat nu au primit mai mult de o mână de like-uri sau retweet-uri și doar 19% dintre conturile secrete pe care le-am identificat aveau mai mult de 1.000 de urmăritori”, au scris cercetătorii în raport.

E rar, știu, însă eliminarea acestor conturi demonstrează că, într-o mai mică sau mai mare măsură, platformele de socializare își pun în aplicare regulile așa cum trebuie. De prea multe ori sunt arbitrare sau ineficiente cu privire la propriile reguli, așa că orice semn că lucrurile funcționează sunt bine-venite. Propaganda este propagandă indiferent de unde vine, iar campaniile online coordonate care se ocupă de promovarea unei narațiuni trebuie oprite.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri