Meta încearcă să cenzureze o carte din cauza dezvăluirilor legate de colaborarea cu China

Meta încearcă să cenzureze o carte de memorii scrisă de Sarah Wynn Williams, fosta șefă a politicilor publice a Facebook. Wynn Williams a părăsit compania în 2017, însă dezvăluirile sale sunt din perioada când conducea politicile publice, moment când Meta (numită Facebook la acea vreme) derula eforturi semnificative de a face pe plac guvernului chinez și de a intra pe piața din China.

Numită „Careless People”, cartea lui Wynn Williams descrie în detaliu concensiile pe care Meta le-a făcut de-a lungul timpului în fața guvernului chinez. Compania condusă de Mark Zuckerberg a mers atât de departe încât Facebook crease un instrument de cenzură a propriei platforme, care ar fi fost folosită de autoritățile din China pentru a elimina vocile anti-Beijing.

Conform Washington Post, care a analizat în exclusivitate fragmente din carte, Facebook ar fi oferit și dreptul guvernului chinez de a accesa datele utilizatorilor din China și din Hong Kong, într-un moment când Hong Kongul încă nu fusese redus la tăcere în urma protestelor din 2019-2020.

Istoria colaborării cu China nu este una total necunoscută, Mark Zuckerberg a ținut să anunțe în 2019 că nu va mai pătrunde pe piața chineză chiar dacă, în trecut, a încercat în mod activ să facă asta. Cu toate astea, pronfunzimea concesiilor și progresul deloc neglijabil făcut de Facebook în dezvoltarea instrumentelor de cenzură online este acum clar, datorită informațiilor oferite de Wynn Williams.

Pe aici nu se citește

Bineînțeles, marilor companii nu le place când un whistleblower apare și scoate la lumină detalii care anii la rând au fost ținuți departe de ochii publicului. Meta are un istoric și în acest sens, cazul lui Frances Haugen este probabil cel mai ușor de cunoscut.

Informațiile dezvăluite de Wynn Williams par să deranjeze atât de mult încât Meta a început să desfășoare o campanie agresivă împotriva cărții, conform Semafor. Meta încearcă să nege nivelul de colaborare pe care l-a avut cu China și o acuză pe Wynn Williams că nu face nimic altceva decât să preia din articole de presă de la publicațiile americane care au scris de-a lungul anilor despre detaliile negocierilor cu China.

În plus, Meta ar fi trimis o scrisoare editurii care va publica cartea și menține un discurs aspru pe X, prin vocea purtătorilor de cuvânt Andy Stone și Francis Brennan, care critică cartea în mai multe postări.

Important de menționat că în 2019, administrația Trump a început să aibă o atitudine mult mai neprietenoasă cu China (începutul războiului comercial pe care Trump îl dorește acum), iar Mark Zuckerberg s-a aliniat cu această direcție aproape imediat, o direcție pe care o menține și azi – Zuckerberg este unul dintre cei mai vocali miliardari din sectorul tech când vine vorba de critici aduse Chinei.

Iacob Șerban:
Leave a Comment
whatsapp
line