Măsuri de îmbunătățire a securității cibernetice, adoptate de Comisia Europeană

Recent, Comisia Europeană a luat măsuri pentru a întări securitatea cibernetică a dispozitivelor și produselor wireless disponibile pe piața europeană. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă.

Doriți ca produsele să fie sigure. Altfel, cum să vă bazați pe ele pentru afacerile dumneavoastră sau pentru comunicarea privată? În prezent, stabilim noi obligații legale pentru protejarea securității cibernetice a dispozitivelor electronice” , a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență și vice-președinte al programului „O Europă pregătită pentru era digitală”.

Măsurile vizează dispozitivele wireless, adică telefoanele mobile, tabletele și alte produse conectate la internet. Pe lângă acestea și echipamentele portabile, cum ar fi ceasurile inteligente sau dispozitivele de fitness, vor fi acoperite de noile reglementări.

Concret, dispozițiile Comisiei vor urmări să îmbunătațească rețeaua web, să protejeze confidențialitatea utilizatorilor și să prevină fraudele monetare.

Îmbunătățirea rețelei

Mai exact, această măsură prevede că dispozitivele și produsele wireless trebuie să cuprindă caracteristici care să protejeze și să evite afectarea funcționalității site-urilor web sau a altor servicii de pe internet.

O mai bună protecție a vieții private a consumatorilor

Producătorii vor trebui să ia măsuri pentru a preveni accesul sau transmiterea neautorizată a datelor cu caracter personal. Pe lângă această garanție a protecției de date personale, Comisia spune ca protecția drepturilor copiilor va deveni un element esențial al acestei legislații.

Reducerea riscului de fraudă monetară

Măsura urmărește să reducă riscul de fraudă la efectuarea plăților electronice. Pentru a face asta, Comisia propune ca producătorii să asigure un control sporit asupra procesului de autentificare a utilizatorului, ca plățile frauduloase să poată fi evitate.

Ce urmează?

Actul Comisiei va intra în vigoare după o perioadă de examinare de două luni, perioadă în care Consiliul și Parlamentul dezbat legea propusă. După intrarea în vigoare, producătorii vor avea la dispoziție o perioadă de 30 de luni pentru a începe să se conformeze cerințelor legale.

Conform Comisiei Europene, o să simțim efectele acestor măsuri la mijlocul anului 2024.

Propunerea de lege vine ca un răspuns la studiile realizate de Comisie și diverse autorități naționale,  în ultimii ani. Cercetările au identificat un număr tot mai mare de dispozitive care prezintă riscuri de securitate cibernetică. Printre altele, studiile au evidențiat riscul reprezentat de stocarea datelor personale necriptate în dispozitivele noastre, inclusiv cele legate de plăți, care pot fi accesate cu ușurință.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri