Marile companii din tech ar putea construi mai multe sedii de stocare a datelor pe teritoriul UE

Recent, instituția din Franța care se ocupă de reglementarea domeniului digital -CNIL- a stabilit că serviciul Analytics oferit de Google (folosit de companii pentru reclame și promovare) a încălcat legea GDPR a Uniunii Europene. Hotărârea nu este una nouă, ci vine în urma unei decizii similare luate de autoritățile din Austria luna trecută.

Practic, CNIL spune că informațiile pe care companiile le preiau din Google Analytics și le stochează în serverele din SUA, încalcă legea europeană pentru că nu oferă același nivel de protecție ca UE.

Deși Google a adoptat măsuri suplimentare pentru a reglementa transferurile de date în contextul funcționalității Google Analytics, acestea nu sunt suficiente pentru a exclude accesibilitatea acestor date de către serviciile de informații din SUA”, a declarat autoritatea franceză în declarația de presă.

Scandalul transferurilor de date între SUA și Europa nu e nou, însă acum instituțiile europene încep să ia măsuri clare împotriva practicilor marilor companii americane care nu respectă legile europene sau nu pot garanta un nivel de protecție satisfăcător pentru Uniune. La începutul acestei săptămâni, Meta anunța că exista posibilitatea ca Facebook și Instagram să fie scoase de pe piața UE pentru că transferul de date este îngreunat (mai târziu a revenit și a spus că nu are de gând să facă așa ceva, era doar o evaluare de risc).

E clar că marile companii din Big Tech nu sunt mulțumite cu legea Uniunii Europene, însă unele dintre ele au decis că -în loc să se lupte cu UE- ar fi bine să construiască mai multe servere și sedii de stocare a datelor pe teritoriul blocului comunitar. Atât TikTok, cât și Microsoft s-au angajat -încă de anul trecut- să stocheze datele europenilor în Europa.

Politco spune că la întâlnirea din mai a Consiliul comun SUA-UE pentru Comerț și Tehnologie ar putea fi anunțat un acord care să se adreseze tranferului de date. Șansele sunt mici, spun jurnaliștii, pentru că UE nu ar vrea să ia vreo decizie pripită când vine vorba de o lege care atinge drepturile oamenilor.

Chiar și așa, Uniunea demonstrează că legile sale din domeniul digital sunt eficiente și mai arată că UE nu e dispusă să facă compromisuri când vine vorba de protecția cetățenilor blocului comunitar. La urma urmei, ce e atât de rău în a cere acestor companii gigant să construiască server în Europa care să fie dedicate europenilor?

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri