Ediția din luna octombrie a listei „Cele mai urgente 10” cazuri de libertate a presei, publicată de One Free Press Coalition, este dedicată jurnalistelor.
Pentru a atrage atenția asupra pericolelor la care jurnaliștii din multe țări se expun când își exercită meseria, cu atât mai mult cu cât sunt femei, lista din această lună conține numai jurnaliste, arată Forbes.
În ultimii 18 ani, 97 de jurnaliști de sex feminin au fost uciși în legătură cu munca lor, susține Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor (CJR), iar în 2019, respondenții unui studiu au identificat hărțuirea online ca fiind cea mai mare presiune exercitată asupra jurnalistelor, din cauza mesajelor sexuale nesolicitate sau a amenințărilor cu viol, violență sau moarte.
Citiți mai jos lista, conform Forbes:
- 1. Solafa Magdy (Egipt)
Procesul a fost întârziat în mod repetat pentru jurnalista încarcerată cu risc crescut pentru sănătate. În august, procurorii statului egiptean au depus acuzații suplimentare împotriva Solafei Magdy, care a fost ținută în detenție preventivă din noiembrie. Noile afirmații o acuză pe Magdy de apartenența la un grup terorist, răspândind știri false și folosind în mod greșit rețelele sociale în timp ce rezista pandemiei în închisoare alături de soțul ei, suportând condiții inumane, neglijare medicală și risc crescut de a contracta Covid-19. Arestarea lui Magdy a rezultat din acoperirea independentă a imigrației și a drepturilor omului în Cairo. - 2. Gulmire Imin (China)
Jurnalista care este condamnată la închisoare pe viață de la protestele uigure din urmă cu 10 ani. Jurnalista uigur Gulmire Imin a executat mai mult de 10 ani de condamnare pe viață după gratii. Unul dintre mai mulți administratori ai forumurilor web în limba uigură care au fost arestați după revoltele din iulie 2009 din Urumqi, în regiunea autonomă uigură Xinjiang, Imin a fost acuzată pentru că ar organizat o demonstrație ilegală, separatism și ar fi scos secretele de stat prin telefon soțului ei, care trăiește in Norvegia. China este cel mai mare temnicer al jurnaliștilor, numărând 48 de detenții începând cu 2019. - 3. Maria Ressa (Filipine)
Fondatorul site-ului de știri combate amenzile și pedeapsa de șase ani. În septembrie, Parlamentul UE a cerut președintelui Rodrigo Duterte să renunțe la toate acuzațiile aduse Maria Ressa și un fost coleg la Rappler, site-ul de știri privat pe care l-a fondat. Aceștia sunt condamnați pentru calomnie cibernetică care rezultă dintr-un articol Rappler din 2012 despre presupusele legături ale unui om de afaceri local cu un fost judecător, care a fost ulterior pus sub acuzare pentru corupție și presupuse legături cu cercurile de trafic de droguri și de persoane. Pe 15 iunie, Curtea Regională de Judecată din Manila a ordonat fiecărui jurnalist să plătească 7.950 dolari în amenzi și daune morale și să execute până la șase ani de închisoare. Niciunul dintre ei nu va fi închis sau obligat să plătească în timp ce apelul lor este în curs. - 4. Daysi Lizeth Mina Huamán (Peru)
Reporterul dispărut la stația de autobuz lipsește de opt luni. Reporter pentru postul de televiziune Cable VRAEM din orașul central peruvian Ayacucho, Daysi Lizeth Mina Huamán a dispărut din 26 ianuarie. În ziua în care a dispărut, Mina a votat la alegerile din Congresul din Peru, a depus un raport despre alegeri, apoi a fost ultima dată văzută la o stație de autobuz Santa Rosa. Plănuia să ia un autobuz către orașul San Francisco pentru a-și întâlni iubitul, care a raportat autorităților a doua zi că lipsește. Aproximativ o săptămână mai târziu, membrii familiei ar fi găsit cartea de identitate a Minei și alte documente personale de-a lungul unui drum între Santa Rosa și San Francisco. Autoritățile încă nu au furnizat nicio informație familiei sau publicului de la dispariția Minei. - 5. Nouf Abdulaziz (Arabia Saudită)
Jurnalista deținută doi ani fără acuzații oficiale. Cazul lui Nouf Abdulaziz indică cât de periculoasă poate fi o bătaie axată pe gen. Bloggerul saudit a fost arestată în iunie 2018 în legătură cu raportarea ei despre drepturile femeilor ca parte a unui val mai larg de arestări îndreptate către activiștii care au făcut presiuni pentru egalitatea de gen în regat. Fără acuzații oficiale, ea este reținută la închisoarea al-Hair din Riyadh și ar fi fost torturată. Apropiindu-se de Egipt pentru locul de cel mai mare temnicer al jurnaliștilor, Arabia Saudită a ținut 26 de jurnaliști după gratii conform recensământului deținuților din 2019 al CPJ. - 6. Nada Sabouri (Iran)
Reporterul începe pedeapsa de 3,5 ani de închisoare pentru arestarea din 2014. La cinci ani după ce autoritățile judecătorești au stabilit condamnarea, reporterul sportiv independent Nada Sabouri a început o închisoare de 3,5 ani în august la închisoarea Evin din Teheran. Acuzările sale datează din 2014, când lucra ca reporter pentru cotidianul economic Kasbokar. Ea a fost arestată la acea vreme și eliberată pe cauțiune, pentru că a acoperit o manifestare în numele deținuților politici la biroul prezidențial și a fost acuzată de „colaborare împotriva securității naționale” și „tulburare a ordinii publice”. Iranul i-a condamnat în mod repetat pe jurnaliști la pedepse lungi de închisoare, dar apoi i-a eliberat pe cauțiune, lăsând jurnaliștii liberi din punct de vedere tehnic, dar reduși la tăcere de capacitatea autorităților de a-i convoca în orice moment. - 7. Daphne Caruana Galizia (Malta)
Este necesară o anchetă independentă privind uciderea jurnalistei din urmă cu trei ani. Luna aceasta se împlinesc trei ani de la uciderea cu bomba a lui Daphne Caruana Galizia, un proeminent jurnalist de investigație și blogger care a raportat despre corupția guvernului și documentele Panama. Autoritățile malteze au reținut anul trecut un suspect în legătură cu crima, pe lângă alți trei bărbați care au fost în închisoare în legătură cu crima din decembrie 2017. CPJ și alte organizații pentru drepturi au solicitat în repetate rânduri autoritățile malteze să asigure ca ancheta asupra crimei este independentă și fără interferențe politice. - 8. Frenchiemae Cumpio (Filipine)
Jurnalista a fost închisă la aproape opt luni de la arest, iar acuzațiile despre care se crede că ar fi fost înființate. Jurnalista Frenchiemae Cumpio a fost reținută din 7 februarie și ar putea fi condamnată la 6-12 ani închisoare pentru acuzații de „deținere ilegală de arme de foc”. Cumpio a lucrat ca director executiv al site-ului de știri din Eastern Vista și prezentator de știri radio la Aksyon Radyo-Tacloban DYVL 819. Înainte de arestare, ea a acoperit frecvent presupuse abuzuri ale poliției și ale militarilor și s-a confruntat recent cu hărțuirea și intimidarea din partea persoanelor despre care credea că sunt agenți de securitate. Un tribunal a respins cererea avocaților lui Cumpio de a renunța la acuzații; au spus CPJ că ei cred că armele de foc și explozivii au fost plantate pentru a justifica arestarea ilegală. - 9. Agnes Ndirubusa, Christine Kamikazi și echipa Iwacu (Burundi)
Curtea respinge apelul la pedeapsa cu închisoarea și amenda a patru jurnaliști. În iunie, instanțele din Burundi au respins apelul a patru jurnaliști după ce au fost condamnați în ianuarie pentru încercarea de a submina securitatea statului. Agnès Ndirubusa, șefa biroului politic, și reportera Christine Kamikazi acopereau ciocnirile regionale pentru Iwacu, unul dintre ultimele puncte de desfășurare independente ale țării, când au fost arestate în octombrie anul trecut alături de doi dintre colegii lor. Toți cei patru sunt condamnați la 2,5 ani de închisoare și la o amendă de 530 de dolari. - 10. Andrea Sahouri (SUA)
Reporter din Iowa, printre mulți alți arestați și care se confruntă cu acuzații în timpul protestelor SUA. Începând cu 21 septembrie, jurnaliștii au fost arestați de peste 109 ori la protestele din SUA anul acesta. Printre acestea se numără și reporterul Des Moines Register, Andrea Sahouri, care a fost atacată cu spray cu piper și arestată pe 31 mai. Ea a fost acuzată pentru eșecul de a se dispersa și amestecul în acte oficiale și a pledat nevinovată. Prima acuzație se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 65 și 625 de dolari sau închisoare în locul unei amenzi, iar interferența cu actele oficiale implică o amendă de cel puțin 250 de dolari.
Leave a Comment