Libertatea presei este „în pericol” în patru foste țări comuniste din Europa Centrală

Mai bine de jumătate din locuitorii a patru țări ex-comuniste din Europa Centrală (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) simt că libertatea presei este ”în pericol” și cer instituțiilor guvernamentale sau europene să ia măsuri în vederea protejării acesteia.

Studiul, care va face parte din procesul de consultare pentru un proiect de lege privind libertatea presei în curs de pregătire de către Comisia Europeană, arată că 52% dintre respondenții intervievați se tem pentru viitorul mass-mediei. Dintre toți, cei mai îngrijorați sunt polonezii (63%), unul dintre motive fiind presiunile puse de partidul de guvernământ, PiS, asupra instituțiilor media, scrie The Guardian.

Cea mai favorabilă abordare, din perspectiva studiului, este o legislație guvernamentală care să protejeze integritatea libertății presei. Media celor patru țări arată că această variantă este susținută de 71%, în timp ce 59% preferă ca UE să primească puterea necesară pentru rezolvarea acestei probleme.

Pe de altă parte, în Ungaria au fost înregistrați cei mai mulți respondenți care consideră că presa lor nu este liberă – 47%. La polul opus se află Republica Cehă, în care cetățenii au cea mai mare încredere în presă – tot 47%.

Îngrijorările ungurilor cu privire la viitorul presei sunt de înțeles. Guvernul lui Viktor Orban, care tocmai a fost ales pentru a patra oară consecutivă, este acuzat că a preluat prin terți aproximativ 500 de instituții media diferite, pe care le-a plasat sub o fundație-umbrelă.

Studiul a fost realizat în luna februarie a acestui an, timp de 16 zile, însă înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri