Amal Clooney, avocatul internațional pentru drepturile omului, a fost numit de Jeremy Hunt pentru a acționa în calitate de reprezentant special al secretarului de externe în domeniul libertății presei, ca parte a campaniei sale de a evidenția atacurile și restricțiile asupra jurnaliștilor la nivel global.
Marea Britanie și Canada organizează o conferință ministerială la Londra în iulie pentru a atrage atenția asupra atacurilor asupra jurnaliștilor, iar Amal a fost desemnată să conducă un grup de experți juridici pe această temă, conform Editiadedimineata, care citează The Guardian.
Studiile arată că anul 2018 a fost cel mai mortal pentru jurnaliști – 99 au fost uciși, 348 au fost deținuți și 80 au fost luați ostatici de către grupuri non-statale. Atacurile de anul trecut au început să se extindă în Europa, inclusiv în Malta și în Europa de Est.o
Campania demarată are potențialul de a evidenția punct opiniile britanice asupra drepturilor omului și a libertății mass-media împotriva valorilor unora dintre cei mai apropiați aliați politici din Golf, Turcia și Myanmar.
Clooney i-a reprezentat pe jurnaliștii Reuters, Wa Lone și Kyaw Soe Oo, care au fost condamnați anul trecut în baza divulgării secretelor oficiale din Myanmar și condamnați la șapte ani de închisoare. Ea a cerut guvernului să îi ierte și a făcut apel la Aung San Suu Kyi să dea dovadă de compasiune.
„Nu a fost niciodată mai periculos să raportați știrile. Direcționarea jurnaliștilor subminează democrația și împiedică capacitatea noastră de a ține contul puternic și permite ca abuzurile de drepturi ale omului să aibă loc în întuneric. Cei care au un stilou în mână nu ar trebui să simtă că au o fâșie în jurul gâtului lor”, a menționat Amal Clooney, potrivit sursei menționate anterior.
Ea a subliniat incidentele din India și Brazilia ca două mari țări democratice în care jurnaliștii au fost vizați, menționând și uciderea brutală a cronicarului de la Washington Post, Jamal Khashoggi.
Leave a Comment