Comitetul Legislativ al Adunării Naționale din Franța a adoptat un proiect de lege privind „securitatea globală”, depus de guvern, informează Consiliul Europei. În declarații făcute presei și în cadrul unei audieri organizate la Adunarea Națională în 2 noiembrie 2020, ministrul de Interne Gerald Darmanin a confirmat că actul normativ prevede, printre altele, completarea legii din 29 iulie 1881 privind libertatea presei și promite „să interzică difuzarea imaginilor cu polițiști și jandarmi pe rețelele de socializare”.
Liga Drepturilor Omului și organizațiile care reprezintă jurnaliștii din Franța și din întreaga lume consideră că acest proiect de lege își propune să restrângă în mod disproporționat drepturile jurnaliștilor și libertatea presei. Potrivit Ligii Drepturilor Omului, legea:
„…ar permite arestarea, plasarea în custodia poliției și trimiterea în judecată a oricărui jurnalist care filmează în direct o operațiune de poliție. (…) Acest text are ca scop și prevenirea dezvăluirii cazurilor de violență ilegală a poliției, adesea acoperite de conducerea ofițerilor implicați”.
Forțele de securitate din Franța s-au confruntat mult timp cu acuzații de folosire a tacticilor brutale atunci când au de-a face cu protestatari, dar și când s-au confruntat cu cetățeni sau au arestat persoane, în special din partea minorităților de culoare sau arabe, explică France 24.
Potrivit legii, care nu se va aplica numai jurnaliștilor, ci tuturor cetățenilor, publicarea de imagini pe rețelele de socializare sau în altă parte, cu intenția de a submina „integritatea fizică sau psihologică” a unui ofițer ar putea fi pedepsită cu un an de închisoare sau cu amenzi de până la 45.000 de euro.
Când se confruntă cu un jurnalist care îi filmează, polițiștii ar putea presupune că filmările sale sunt difuzate în direct sau înregistrate cu scopul de a le face rău și ar putea să-l aresteze în flagrant delict, adaugă RSF. Chiar și dacă riscul de condamnare este redus, jurnalistul va fi fost arestat și împiedicat să acopere mediatic evenimentele.
În 24 noiembrie 2020, Adunarea Națională din Franța a adoptat proiectul de lege în primă lectură. Documentul trebuie să ajungă la Senat și va fi dezbătut în Consiliul Constituțional înainte să intre în vigoare.
Foto: Matt Seymour on Unsplash
Leave a Comment