Jurnalistul britanic Dom Phillips, cunoscut pentru relatările sale pentru publicații precum the Guardian și the Washington Post, a dispărut în pădurea amanzoniană, în timp ce se documenta pentru o carte despre dezvoltarea pădurilor tropicale. Era însoțit de expertul brazilian indigen Bruno Pereira.
Cei doi au fost văzuți ultima dată duminică dimineață, în vestul îndepărtat al Braziliei. Aceștia se aflau într-o zonă izolată și complicată, din cauza relațiilor între guvern și populația din zonă. Din cauza condițiilor geografice, efortul de căutare ale celor doi au fost lente, conform The Guardian.
Din acest motiv, mai multe instituții media au semnat o scrisoare adresată lui Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, cerându-i acestuia să intensifice căutările. Printre semnatari se numără și publicații cu care Phillips a colaborat în trecut, dar și alte nume mari în presa internațională: New York Times, the Wall Street Journal, Folha de S.Paulo, National Public Radio, Bloomberg News, the Associated Press, the Financial Times, the Pulitzer Center și așa mai departe.
„Scriem pentru a ne exprima îngrijorarea extremă cu privire la siguranța și locul unde se află colegul și prietenul nostru, Dom Phillips, și Bruno Araújo Pereira, cu care Dom a călătorit. Dom este un jurnalist respectat la nivel mondial, cu o dragoste profundă pentru Brazilia și poporul său”, se arată în scrisoare.
Cauza a primit susținere și din partea altor persoane importante, precum fotbalistul Pelé. Astfel, autoritățile au suplimentat echipele de căutare, fiind implicate 250 de persoane, două avioane, trei drone și 16 nave.
Autoritățile au reținut o persoană
Joi, autoritățile braziliene au raportat reținerea unei persoane, suspectate că are legătură cu dispariția celor doi bărbați. Individul a fost arestat după ce a fost găsit în posesia „foarte multor droguri” și muniție folosită pentru vânătoare ilegală. Oficialii nu au precizat ce legătură ar fi avut suspectul cu Phillips, însă surse citate de The Guardian afirmă că acesta ar fi fost văzut cu Phillips și Pereira.
Coordonarea Organizației indigene susține că nu se mai știe nimic despre cei doi de 72 de ore, ultima lor poziție cunoscută fiind înregistrată duminică dimineața devreme, unde erau așteptați să se întâlnească cu un lider local care nu a mai venit.
Autoritățile descriu zona unde cei doi au dispărut ca fiind „complicată” și „periculoasă”, din cauza râurilor și pădurii dense care îngreunează accesul, dar care a și facilitat apariția unor rețele ilegale de minerit, defrișări, vânătoare și trafic de droguri.
Valea Javari poate fi un mediu ostil pentru jurnaliști și activiștii pentru drepturile indigenilor, afirmă UNIVAJA. Așa că nu ar fi neapărat o surpriză ca cei doi să fi fost victima vreunui atac, cu atât mai mult cu cât ambii au avut poziții critice la adresa afacerilor ilegale desfășurate în zonă.
Leave a Comment