Jurnalistul care a dezvăluit numele celor implicaţi în otrăvirea lui Navalnîi, sub protecția poliției austriece

Photo by @BrunoMaesPhoto

Jurnalistul care a dezvăluit în premieră numele celor implicați în otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, se află sub protecția poliției austriece.

Bulgarul Christo Grozev, reporter al platformei de investigaţii Bellingcat, a fost informat de autoritățile din Austria că viața sa ar putea fi în pericol din cauza anchetei privind tentativa de otrăvire a lui Navalnîi, din august, conform Digi24.

„Frica este o emoţie subiectivă, aşa că nu mă tem pentru viaţa mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare”, a declarat Grozev pentru agenția EFE. Acesta susține, în același interviu, că folosirea agentului neurotoxic Noviciok reprezintă doar un exemplu dintre „numeroasele instrumente” folosite de Kremlin pentru lichidarea opozanților precum Aleksei Navalnîi sau Serghei Skripal.

În ceea ce îl privește pe Vladimir Putin, jurnalistul bulgar afirmă că sunt puține șanse că operațiunea de asasinare a adversarului său politic să fi fost realizată fără acceptul său. „Programul privind agentul neurotoxic Noviciok este într-atât de periculos, încât era nevoie de aprobare”, spune acesta.

Grozev mai spune că deși este „un activist”, scopul său este „să investigheze infracţiunile comise de guverne, pe care nimeni nu doreşte sau nu le poate investiga”. Platforma Bellingcat, pe care și-a publicat jurnalistul bulgar materialele în ultimii ani, funcționează mai repede ca o rețea internațională de colaboratori, unde „singurul activism acceptat este cel pentru adevăr”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri