Jurnaliștii NYTimes, în grevă timp de 24 de ore, din cauza neînțelegerilor cu conducerea

New York Times newspaper office building is seen in Manhattan, New York, United States, on October 26, 2022. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via AP)

Jurnaliștii și lucrătorii New York Times și-au întrerupt oficial activitatea pentru 24 de ore, în semn de protest pentru tergiversarea negocierilor unui nou contract de muncă. Este prima acțiune de asemenea amploare în patru decenii.

Anunțul a fost făcut de sindicatul profesioniștilor din presa americană NewsGuild, pe pagina oficială de Twitter. Conform postării, protestul a început deja la miezul nopții (ora 07:00 a României), lucrătorii fiind „acum în mod oficial în întrerupere de lucru, prima de o asemenea amploare în cadrul companiei în ultimele 4 decenii”, conform Al Jazeera.

„Nu este niciodată o decizie ușoară să refuzi să faci o muncă pe care o iubești, dar membrii noștri sunt dispuși să facă tot ce este necesar pentru a câștiga o redacție mai bună pentru toți”, se mai arată în comunicat.

Negocieri pentru condiții de muncă și salarii

Printre subiectele care au fost discutate la negocierile de marți și miercuri s-au numărat și condițiile de muncă, dar și salariile. Reprezentanții jurnaliștilor au cerut creșteri salariale și politici privind munca la distanță, însă nu au ajuns la un acord satisfăcător din partea conducerii NYTimes.

Printre revendicările sindicaliștilor s-ar putea număra o creștere salarială de 10 la sută și garanții contractuale pentru angajații a căror funcție le permite opțiunea de a lucra de la distanță o parte din timp.

Cu toate acestea, redactorul-șef adjunct Cliff Levy a declarat că NYTimes s-a oferit să majoreze salariile cu 5,5% la ratificarea contractului, urmată de creșteri de 3% în 2023 și 2024 – comparativ cu creșterile anuale de 2,2% din contractul expirat, dar care se pare că nu a fost întotdeauna aplicate.

Mai mult, managementul își dorește să-și rezerve dreptul de a rechema lucrătorii la birou cu normă întreagă.

O scrisoare semnată de peste o mie de angajați ai New York Times indică că managementul trage de mult de timp pentru a ajunge la un acord privind contractul de muncă. În plus, semnatarii susțin că „timpul se scurge pentru a ajunge la un contract corect” până la sfârșitul anului.

Cum se apără conducerea New York Times

Protestul angajaților vine după ce sindicatul a anunțat, miercuri seara, că nu s-a ajuns la o înțelegere și „conducerea a plecat de la masă cu cinci ore înainte de finalul negocierilor”. 

În replică, mai mulți reprezentanți ai publicației susțin că gestul jurnaliștilor i-a luat prin surprindere, întrucât discuțiile erau încă în derulare.

„Este dezamăgitor faptul că întreprind o astfel de acțiune extremă când nu suntem într-un impas”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, în timp ce redactorul-șef adjunct Cliff Levy a calificat greva planificată drept „derutantă” și „un moment tulburător în negocierile pentru un nou contract”, într-o scrisoare trimisă personalului marți seară.

Sindicatul NewsGuard susține că NYTimes le-a spus angajaților care plănuiau să intre în grevă că nu vor fi plătiți pe durata grevei, dar și că li s-a cerut să lucreze ore suplimentare pentru a termina munca înainte de grevă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri