Jurnaliștii CNN au ajutat familia unui translator să fugă din Afganistan

Sute de mii de afgani au încercat, în ultima lună, să fugă din calea talibanilor. Printre aceștia se numără și familia unui translator care a lucrat pentru Armata SUA, pentru care salvarea a venit de la echipa postului CNN.

Abdul Rashid Shirzad a povestit într-un mesaj video experiențele trăite în timp ce încerca să fugă, împreună cu copiii și soția sa, din calea talibanilor. Acesta a afirmat că și-a dat seama că trebuie să-și părăsească țara când un alt translator identificat de jihadiști a fost executat în fața familiei și vecinilor, în plină stradă, conform Digi24.

Însă pentru mulți afgani, părăsirea țării nu a fost atât de ușoară. În ciuda recomandărilor bune primite de la militarii americani, lui Shirzad nu i s-a emis viză. Cu toate astea, a plecat spre aeroport.

„Ne îndreptăm spre aeroport, sperăm să reușim și să supraviețuim. Acolo este o mașină a talibanilor, cea cu steag alb (…) Acolo este poarta păzită de infanteriștii marini. Nu e nicio șansă să intrăm”, a afirmat acesta.

Însă salvarea a venit din partea jurnaliștilor CNN, pe care acesta îi cunoscuse în trecut. Cu ajutorul lor, familia translatorului a trecut de filtrele talibanilor și britanicilor. Ultimul hop care trebuia trecut era solicitarea azilului, care a venit ceva mai târziu.

„A bătut cineva la ușa noastră și ne-a spus: Împachetați tot ce aveți, aveți avion acum! Eram așa de încântați, încă nu știm exact ce destinație avem… Avionul aterizează la Washington, suntem așa de aproape de final. Suntem așa de fericiți”, a mărturisit Abdul Rashid Shirzad. În prezent sunt toți în siguranță.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri