Jurnalista franceză arestată pentru o investigație despre o presupusă operațiune de spionaj Franța-Egipt, eliberată

Joi, jurnalista Ariane Lavrilleux, care a fost arestată după ce a relatat despre documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, potrivit cărora serviciile secrete franceze ar fi fost folosite pentru a viza civili în Egipt, a fost eliberată de poliția franceză. Ea a petrecut două zile în detenție, perioada maximă în care o persoană poate fi reținută de autorități fără a fi acuzată.

Într-o postare pe Twitter, Lavrilleux a anunțat că a fost eliberată, postând o fotografie în care apare fericită și hashtagul #JournalismisNotaCrime, conform France24.

Informația a fost confirmată și de avocatul jurnalistei și al site-ului de investigații Disclose. În acest moment, Lavrilleux nu a fost acuzată de nimic.

Cu toate acestea, un fost membru al armatei, care a fost de asemenea reținut marți, se va prezenta în fața unui magistrat pentru a fi pus sub acuzare. Se crede că acest fost militar are legătură cu cazul Lavrilleux.

Franța, condamnată dur

Site-ul de investigații Disclose a publicat o serie de articole în noiembrie 2021, bazate pe sute de documente secrete, care au dezvăluit că informațiile dintr-o operațiune franceză de contraspionaj din Egipt, „Sirli”, au fost folosite de statul egiptean pentru „o campanie de omoruri arbitrare” împotriva contrabandiștilor care operează de-a lungul frontierei libiene. Mai mult, unele autorități ar fi știut despre ceea ce făcea Egiptul.

Ministerul francez al Forțelor Armate a depus o plângere pentru „încălcarea secretului apărării naționale” în urma publicării articolului. În iulie 2022, a fost deschis un dosar de către procuratura din Paris. Ulterior, acesta a fost transferat la DGSI (Direcția Generală pentru Securitate Internă).

Săptămâna aceasta, locuința jurnalistei a fost percheziționată, iar aceasta a fost arestată pentru interogatoriu, a anunțat Disclose pe fosta platformă cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Arestarea lui Lavrilleux a stârnit un val de proteste la nivel internațional, organizațiile de apărare a drepturilor jurnaliștilor condamnând acțiunile Franței.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri