Jurnalistă din Chile, împușcată când relata de la un protest. Este primul lucrător media ucis în 36 de ani

Profesia de jurnalist devine din ce în ce mai periculoasă – o arată chiar numărul de pierderi suferite de comunitatea jurnalistică internațională în doar cele cinci luni de la începutul anului. Recent, un alt lucrător media a fost ucis în timp ce își exercita meseria: de această dată, este vorba despre Francisca Sandoval, din Chile.

Francisca Sandoval relata despre marșurile de Ziua Muncitorilor de pe 1 mai atunci când a fost împușcată în cap de un comerciant stradal. În timp ce manifestanții treceau prin Barrio Meiggs, o zonă comercială din centrul capitalei Santiago, mai mulți bărbați au deschis focul asupra protestatarilor, conform The Guardian.

Jurnalista a murit la spital, la aproape două săptămâni de la incident.

Trei bărbați sunt suspectați că ar fi avut legătură cu incidentul. Unul dintre ei a fost arestat pe mai multe acuzații, despre care procurorul a spus că le va revizui, acum că Sandoval a decedat. Ceilalți doi, un cetățean columbian și unul venezuelean, se află în arest la domiciliu.

Primul jurnalist ucis în Chile în 36 de ani

Aproape patru decenii au trecut de când ultimul jurnalist a fost ucis în Chile în legătură cu munca sa. În urmă cu 36 de ani, José Carrasco a fost răpit din casa lui și găsit trei ore mai târziu, plin de urme de gloanțe. Fața sa era atât de desfigurată, încât soția lui nu a putut să îl identifice corect.

Însă sfârşitul dictaturii lui Pinochet nu a însemnat neapărat și încetarea presiunilor asupra presei. Carolina Muñoz, directorul facultății de jurnalism a Universității din Chile, afirmă că „Chile trăiește o perioadă dificilă în ceea ce privește violența și în special violența față de instituțiile de presă”. 

„Acest lucru a fost evident în timpul protestelor din 2019, când am văzut cum jurnaliştii erau urmăriţi în timp ce îşi desfăşurau munca şi am văzut, de asemenea, cum s-au format grupuri pentru a-i viza pe jurnalişti”, a mai spus Muñoz.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri