ACTUALIZĂRI:
- Uniunea Europeană cere eliberarea imediată a jurnalistei, scrie Microsoft News.
- Jurnalista a fost condamnată la patru ani de închisoare, anunță Euronews.
Jurnalista chineză Zhang Zhan este în greva foamei, în semn de protest față de arestarea ei. Ea va fi judecată în regim de urgență luna aceasta la Shanghai, deoarece sănătatea i se deteriorează și este hrănită forțat, relatează South China Morning Post. Zhang Zhan, o fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a scris despre pandemia de coronavirus din centrul orașului chinez Wuhan, la începutul acestui an. Ea va fi judecată de curtea populară din Shanghai Pudong în 28 decembrie.
Zhang a fost acuzată de „amplificarea unor conflicte și provocarea de probleme” . Este izolată acum într-un centru de detenție din Pudong și a intrat în greva foamei la scurt timp după arestarea sa, la mijlocul lunii mai 2020. Zhang este prima jurnalistă din China care se confruntă cu un proces pentru acoperirea mediatică a epidemiei din Wuhan. Ea a refuzat să pledeze vinovată.
Acuzată pentru că a informat publicul
În februarie 2020, Zhang a mers la Wuhan, pe atunci epicentrul coronavirusului, și a transmis în direct pe platformele de socializare, inclusiv pe Twitter și YouTube, ambele blocate în China. De asemenea, ea a scris un articol în care critica răspunsul oficialilor la epidemie, acuzând autoritățile că încalcă drepturile oamenilor și scund severitatea condițiilor. Zhang s-a pronunțat, de asemenea, împotriva cenzurii de către mass-media.
Jurnalista a fost arestată în 15 mai și a fost acuzată oficial trei luni mai târziu. Alți trei jurnaliști – Chen Qiushi, Li Zehua și Fang Bin – au fost reținuți pentru acoperirea pandemiei din Wuhan.
Procurorii au recomandat pedeapsa maximă de cinci ani de închisoare pentru Zhang, invocând antecedentele sale. În august 2018, ea a primit un avertisment din partea poliției pentru că ar fi incitat la subminarea ordinii publice. De asemenea, a fost reținută în aprilie și noiembrie 2019 pentru „amplificarea unor conflicte” și „tulburarea ordinii publice”.
Procesul va fi transmis în direct pe Internet, într-o încercare de transparență a autorităților juridice chineze, începută în 2016. Pe de altă parte, cauzele sensibile din punct de vedere politic sunt încă audiate în spatele ușilor închise.
Foto: Handout
Leave a Comment