Până nu demult, atunci când se vorbea despre libertatea presei, reflexul era acela de a te gândi mai ales la țările cu regimuri opresive, sau, mai nou, cele unde funcționează așa-numitele democrații iliberale.
Dar după cazul Daphnei Caruana Galizia, jurnalista malteză asasinată în octombrie 2017, care a condus investigația Panama Papers în Malta, urmat apoi de cel al jurnalistul slovac Ján Kuciak, a cărui moarte a fost pusă pe seama temutei ‘Ndrangheta ca urmare a anchetei la care lucra pentru a stabili cât de implicată era organizația italiană în țara sa, este clar că lucrurile nu mai pot fi privite în felul acesta. Jurnaliștii din țările occidentale, fie ei și străini, intră tot mai mult în cazuistica profesioniștilor presei care trebuie să se teamă pentru viața lor.
Astăzi, însă, un nou nume se adaugă, din păcate, acestei liste negre a jurnaliștilor uciși pentru faptul că își făceau meseria: Rahim Namazov, jurnalistul azer împușcat în timp ce se afla în mașină alături de soția sa în localitatea Colomiers din apropierea orașului Toulouse. Investigația asupra acestui incident este încă în desfășurare, dar anchetatorii bănuiesc că ar putea avea drept motiv o investigație a lui Namazov care dezvăluise un presupus trafic de organe care îi viza pe soldații azeri morți. Acesta fusese, de altfel, amenințat cu moartea în țara sa, fiind în trecut chiar deținut de către regimul azer pentru opiniile sale, motiv pentru care se și refugiase în Franța în anul 2010.
Aceste evenimente vin în contextul în care întregul peisaj al libertății presei se deteriorează la nivel mondial, un raport al organizației Reporteri fără frontiere publicat în 2017 arătând faptul că procentul cazurilor de încălcare a acesteia era, la momentul respectiv, în creștere cu 14% în ultimii 5 ani.
Leave a Comment