Cristi Danileț, judecător și fost membru al CSM, a pierdut, definitiv, procesul în care îl acuza pe jurnalistul Dan Andronic de calomnie, în urma dezvăluirilor făcute de „Evenimentul zilei”, în cazul „Dosar Arhiva SIPA”. Magistrații Tribunalului Maramureș au decis respingerea recursului formulat de Cristi Danileț, după ce acesta a invocat o excepție de neconstituționalitate, la scurt timp după ce procurorii au clasat dosarul.
În primă instanță, în procesul în care fostul judecător CCR l-a acționat în judecată pe jurnalistul Dan Andronic, magistrații de la Cluj-Napoca au stabilit, la data de 24 mai 2018: „În baza art. 29 al 3 din Legea nr. 47/1992 respinge ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate invocată de către petentul VASILICĂ-CRISTI DANILEŢ cu privire la disp. art. 250 din Legea nr. 187/24.10.2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal”, potrivit evz.ro.
Danileț a ridicat excepția de neconstituționalitate în cadrul plângerii împotriva soluției de clasare emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca prin care jurnalistul Dan Andronic era scos de sub urmărire penală. Magistratul a invocat o infracțiune exclusă din Noul Cod Penal: calomnia, motiv pentru care procurorul de caz a dispus clasarea dosarului. Așa cum a declarat Cristi Danileț, citat de clujust.ro, „am urmărit să obțin o decizie prin care să obțin reincriminarea calomniei”.
Jurnalistul Dan Andronic a făcut în mai 2017 o serie de dezvăluiri privind arhiva SIPA, susținând că mai multe documente au fost copiate din arhivă, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, comisie la care a participat și judecătorul Cristi Dănileț. În urma dezvăluirilor, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a confirmat copierea a peste 3000 de file din arhiva SIPA și faptul ca acolo au patruns persoane fără certificat ORNIS. Totodată, în cadrul acestor dezvăluiri se arată că Danileț s-a folosit de poziția de la SIPA pentru a copia dosare din arhiva securizată.
Leave a Comment