Iran: Cele două jurnaliste care au relatat despre moartea lui Mahsa Amini, condamnate pentru colaborare cu SUA

Recenta condamnare a două jurnaliste iraniene, Niloufar Hamedi și Elaheh Mohammadi, la pedepse de până la șapte ani de închisoare fiecare pentru „colaborare cu guvernul american ostil”, „complicitate împotriva securității naționale” și „propagandă împotriva sistemului”, a atras critici din diverse părți, inclusiv de la Organizația Națiunilor Unite.

Hamedi și Mohammadi se aflau în detenție de mai bine de un an, după ce au relatat despre moartea tragică a lui Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției, în septembrie 2022.

Hamedi, care a lucrat pentru ziarul reformist Shargh, a fost prima care a dat vestea despre moartea lui Amini, care ar fi fost cauzată de faptul că purta vălul în mod necorespunzător. Mohammadi, angajată a Ham-Mihant, a relatat funeraliile ulterioare, conform Euronews.

Pentru relatările importante ale evenimentelor referitoare la Mahsa Amini, Organizația Națiunilor Unite le-a acordat celor două lucrătoare media prestigiosul premiu pentru libertatea presei.

Moartea lui Amini a servit drept catalizator pentru proteste pe scară largă în Iran, marcând una dintre cele mai importante provocări la adresa Republicii Islamice de la Mișcarea Verde din 2009. Demonstrațiile care au izbucnit în urma morții lui Amini au dus la arestarea a aproape 100 de jurnaliști.

Potrivit activiștilor, 529 de persoane au murit din cauza răspunsului violent al guvernului iranian la proteste. În plus, peste 19.700 de persoane au fost reținute în încercarea de a înăbuși disidența.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri