Ion Cristoiu, despre euroscepticism: ”Manevra unor politicieni pentru a da satisfacție multor români stupefiați” EXCLUSIV

Într-un moment în care discursul eurosceptic si anti-european ajunge să facă agenda în online-ul românesc și nu numai, Mediastandard.ro a inițiati un dialog cu junalistul Ion Cristoiu în dorința de a afla punctul său de vedere, pornind de la evenimentele de cu o seară în urmă, din Parlamentul European.

Astfel, am evaluat împreună șansele unui discurs naționalist și eurosceptic, cum poate fi (sau dacă este posibil să fie) transpus acesta într-o campanie electorală, dar și dacă aceste evenimente pot duce la o mișcare de ieșire a României din UE, asumată de un om politic.

Declarațiile așa-zis eurosceptice – pentru că nu cred că exprimă intenție serioasă de ieșire din Uniunea Europeană – sunt urmare a spectacolului destul de dizgrațios oferit de ședința comisiei LIBE, care i-a șocat într-un fel pe români prin bătutul cu pumnul în masă. Nu cred că putem vorbi la ora actuală în aceste declarații de o minimă intenție politică de ieșire din UE, ci mai mult de o manevră a unor politicieni, pe deoparte pentru a da satisfacție multor români stupefiați de ședința de la Bruxelles, iar pe de alta pentru contracara o manevră a părții adverse. Nu cred că se va ajunge la o rezoluție prin care să se ceară activarea Articolului 7, dar mai mult ca sigur tonul, atmosfera de azi și de mâine puteau fi folosite în spațiul românesc ca instrumente de luptă cu PSD-ul, cu partidul de guvernământ, și atunci mai mult ca sigur s-a pus la cale o manevră de contracarare a acestei manevre, prin declarațiile eurosceptice. În felul acesta, se încearcă a se diminua impactul declarațiilor de la Bruxelles. Eu nu le iau în serios. Indiferent de procentaje, nu cred că vreun lider politic serios din România va putea pune problema unei ieșiri a României din spațiul european. Sigur că undeva trebuie reglementată și această relație a noastră cu Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât îmi amintesc că într-un interviu din campania electorală, candidatul Klaus Iohannis la vremea respectivă observa că ar trebui să fim mult mai activi în cadrul Uniunii Europene, să ne batem pentru tratament egal. Acum, el se comportă altfel. Sondajele sunt clare, dar repet – cred că nici aceste declarații nu exprimă o minimă intenție politică, sunt pur și simplu declarații de bătălie electorală, a declarat Ion Cristoiu pentru Mediastandard.ro.

În continuare, jurnalistul a subliniat că rolul declarațiilor din ultimele douăzeci și patru de ore la care am fost martori nu reprezintă intenția de a încheia colaborarea cu Uniunea, începută în 2007, ci va fi un exercițiu bun de desfășurare a forțelor formațiunilor politice românești.

”Euroscepticism – e un cuvânt destul de pompos pentru ce se întâmplă în România. Nu cred că în România va fi un temei de campanie electorală, pentru că românii sunt absolut dezinteresați de ceea ce se întâmplă dincolo de gardul casei lor – mai mult sau mai puțin de la țară. Probabil că va fi sigur pe plan european, sigur că social-democrații vor pierde urieșește și probabil că vor face două blocuri în Parlamentul European: unul pro-UE și altul să-i zicem ”sceptic”. Sigur că în campania electorală partide precum PSD vor folosi un anumit tratament destul de primitiv din partea unor birocrați din Uniunea Europeană, pentru că ce-a deranjat la ședința de aseară a fost tonul, atmosfera, absența oricărei nuanțări, logodna, concubinajul dintre liderii Uniunii Europene și anumite personaje politice antipatizate în România, toate din cercul fostului președinte Traian Băsescu. Cred că unele lucruri erau corect spuse de către președintele Uniunii Europene, dar tonul, absența oricărei nuanțări, acceptarea și a unor erori, abuzuri comise în numele luptei împotriva corupției a șocat. Vedeți, tonul poate că ar trebui, în campania electorală pentru europarlamentare, să pună și această problemă: a unui tratament măcar public de egalitate, dacă nu și de culise. Nu cred că europarlamentarele vor fi un test în niciun caz pentru atitudinea noastră față de Uniunea Europeană, ci vor fi un test de capital politic al partidelor. De fapt, ele se și înarmează la ora actuală pentru europarlamentare, văzând în ele o prefață a parlamentarelor. Nu cred că se vor folosi din acest punct de vedere argumente pro sau împotriva Uniunii Europene, ci se va încerca o mobilizare a structurilor de către fiecare partid pentru a obține un scor cât mai important, arătând că mai sunt încă în putere în plan electoral”, a punctat omul de presă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri