Cercetătorii britanici au reușit să descopere alte 50 de noi planete cu ajutorul unui program cu inteligență artificială, care să caute prin datele vechi ale NASA.
Scopul astronomilor și informaticienilor de la Universitatea din Warwick este să descopere noi planete asemănătoare cu Terra. În trecut, acest lucru era posibil prin studierea ”golurilor” de lumină, care indică dacp o planetă trece între telescop și steaua lor. Totuși, metoda nu era întotdeauna precisă, întrucât întreruperile de lumină pot fi cauzate și de alți factori, arată CNN.
Pe de altă parte, inteligența artificială este mai puțin predispusă la astfel de erori. Echipa de la Universitatea din Warwick a instruit algoritmul să treacă prin datele colectate de telescopul spațial Kepler, pentru a învăța să distingă planetele reale de cele fals pozitive.
Cele 50 de exoplanete au dimensiuni diferite, unele fiind aproape la fel de mari ca și Neptun sau chiar și mai mici decât Terra. Unele dintre orbitele lor sunt lungi de 200 de zile, iar altele de o singură zi.
David Armstrong, de la Universitatea din Warwick, unul dintre autorii studiului, susține că inteligența artificială a mai fost folosită în astronomie, pentru clasarea planetelor, însă niciodată pentru validarea acestora.
”În ceea ce privește validarea planetei, nimeni nu a folosit o tehnică de învățare automată înainte. Învățarea automată a fost utilizată pentru clasarea candidaților planetari, dar niciodată într-un cadru probabilistic, ceea ce este necesar pentru a valida cu adevărat o planetă”, a afirmat acesta, în cadrul comunicatului emis de Universitatea din Warwick.
Leave a Comment