Influencerii și politicienii contribuie la propagarea dezinformării privind coronavirusul
La propagarea dezinformării privind coronavirusul ar contribui și persoanele publice cu conturi de socializare populare, arată un studiu realizat de Reuters Institute.
Deși influencerii și politicienii nu sunt cei care emit cele mai multe informații false, numărul ridicat de urmăritori îi face să fie factori-cheie în diseminarea dezinformării. Conform raportului realizat de Reuters Institute pentru studiul jurnalismului, aproximativ 20% din afirmații denaturate despre coronavirus aparțin unor celebrități, însă postările lor reprezintă aproximativ 69% din totalul engagements-urilor de pe social media, arată The Guardian.
Woody Harrelson, cunoscut pentru rolul său din sitcomul Cheers, a atras critici după ce a susținut pe social media că rețeaua 5G ar avea legătură cu pandemia de COVID-19.
Totuși, nu ar fi prima oară când actorul american susține o teorie a conspirației: acesta sprijină mișcarea Adevărul despre 9/11, un grup care contestă explicațiile oficiale în privința atacurilor de pe 11 septembrie.
Implementarea 5G este una dintre cele mai populare subiecte de discuție în rândul adepților teoriilor conspiraționiste, iar criza epidemiologică cauzată de coronavirus nu face excepție.
Harrelson nu este singura persoană publică care dă vina pe a cincea generație de tehnologii de comunicații fără fir care susțin rețelele de date celulare, însă fenomenul a scăpat de sub control după ce mai mulți britanici au dat foc la cel puțin 20 de stâlpi de telefonie, din teama că acestea cauzează coronavirusul.
Articole asemănătoare
Un comedian din India nu mai are voie să folosească liniile aeriene, după ce a jignit un jurnalist naționalist
Claas Relotius, cel care și-a falsificat reportajele, pierde titlurile de ”Jurnalistul Anului”
Televiziunea de stat din Iran susține că Facebook i-a blocat pagina „fără vreo avertizare sau explicație”
UE acuză Apple că a impus limitări nerezonabile dezvoltatorilor aplicațiilor de muzică
Niște vrăjitoare din România speră să-i facă pe politicieni ”să lupte pentru oameni”