India vrea o comisie care să conteste deciziile de moderare a rețelelor de socializare

India plănuiește să înființeze o comisie de apel care poate răsturna deciziile de moderare aplicate de platformele de socializare. Dacă proiectul de lege va fi finalizat, India ar deveni prima țară din lume care are o comisie specială ce poate anula deciziile companiilor de social media.

Săptămâna trecută, guvernul indian a prezentat o serie de schimbări ale legilor care vizează sectorul IT, pe care le-a retras mai apoi. Acum, autoritățile au revenit cu alte amendamente, iar comisia de apel se numără printre cele mai importante modificări aduse pachetului de legi.

Legea actuală prevede că deciziile de moderare a conținutului luate de platforme (ca Facebook, YouTube, Twitter sau Instagram) pot fi contestate doar în instanță. La fel ca peste tot în lume. Legea propusă de Ministerul Tehnologiei Informației și Electronicii din India, însă, vrea ca o comisie specială de apel să se poate ocupa de aceste contestații, fără a fi nevoie de vreun tribunal.

Noile standarde au ca scop să garanteze că drepturile constituționale ale cetățenilor indieni nu sunt încălcate de nicio platformă Big Tech. O serie de intermediari au acționat în contradicție cu drepturile constituționale ale cetățenilor indieni”, a declarat Ministerul indian citat de TechCrunch.

Marile platforme tech sunt deja sub o presiune sporită din cauza legilor IT din India care se dovedesc ceva mai stricte decât în Occident. De la anumite excepții ale criptării mesajelor și până la cereri de ștergere a unor postări pe care guvernul indian le consideră ilegale, platformele de socializare se văd nevoite să se lupte cu statul indian în anumite cazuri. WhatsApp și Signal nu sunt de acord cu excepțiile de la criptarea mesajelor, iar WhatsApp a dat în judecată India anul trecut pe această temă.

Opinia publică nu pare să fie de acord cu amendamentele guvernului, iar Internet Freedom Foundation –un ONG  care militează pentru drepturile utilizatorilor în mediul digital– a clasificat schimbările ca fiind neconstituționale și nedemocratice.

În special, normele vor aduce, mai degrabă, controlul guvernamental decât reglementarea platformelor digitale de știri și a furnizorilor de conținut video. Mai multe cerințe prevăzute de aceste normle sunt neconstituționale și subminează libertatea de exprimare și viața privată pentru milioane de utilizatori de internet din India”, scrie ONG-ul în analiza sa a pachetului de legi.

Într-adevăr, controlul platformelor Big Tech trebuie făcut în mod legal, transparent și democratic, nu într-o manieră autocrată care subjugă și nu reglementează. Uniunea Europeană a dovedit că acest lucru este cât se poate de posibil, acum e rândul celorlalte state de pe glob să ia măsuri similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *