Sute de amenințări la libertatea presei, înregistrate în 2020 pe o platformă specializată

Photo by Michal Matlon on Unsplash

De la începutul anului 2020, în jur de 240 de alerte din 30 de țări au fost încărcate pe platforma „Report It” administrată de Mapping Media Freedom (MMF), anunță European Center for Press and Media Freedom.

Alertele includ:

  • încercări ale poliției grecești de a împiedica jurnaliștii să stea de vorbă cu refugiații și solicitanții de azil după incendiul de la Moria;
  • atacuri asupra jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor anti-guvernamentale de la Sofia;
  • refuzul de a acorda licențe pentru posturi independente, precum Klubrádió din Ungaria;
  • hărțuirea misogină online împotriva jurnalistelor din țări precum Marea Britanie, Macedonia de Nord și Belgia.

Oricine poate raporta o încălcare

Media Freedom Rapid Response (MFRR) insistă asupra faptului că aceste comportamente nu ar trebui normalizate sau acceptate ca preț al exercitării profesiei de jurnalist. Amenințările și încălcările drepturilor jurnaliștilor nu sunt corecte și nu ar trebui tolerate, ci ar trebui raportate.

Oricine poate depune o sesizare astfel:

  1. Mergi la Report It;
  2. Adaugă un subiect clar și concis;
  3. Adaugă o descriere a incidentului, cu cât mai multe detalii și cu link-uri;
  4. Include data incidentului;
  5. Adaugă locul unde s-a petrecut fapta;
  6. Trimite sesizarea.

Un alt caz raportat este cel în care postul olandez NOS a luat decizia de a îndepărta logo-ul de pe camionetele de transmisiuni, deoarece acestea erau atacate în mod frecvent, relatează Mapping Media Freedom. Tehnicienii și reporterii nu se mai simțeau în siguranță atunci când conduceau mașinile cu autocolante roșii aplicate pe lateral. Pe furgonete s-a urinat, au fost lovite și zgâriate. Reporterii au fost încolțiți și amenințați, iar în intervențiile lor în direct au intrat în cadru cetățeni care s-au manifestat violent.

Sesizări din România

Pe platforma Report It, există și 133 de cazuri raportate despre România (din 5.609 în total). Unul dintre cele mai recente (iulie 2020) se referă la „Libertatea”. În urma denunțării neregulilor din managementul TVR-ului, conducerea instituției a angajat o firma de avocatură pentru a lua măsuri legale pentru defăimare împotriva jurnaliștilor de la cotidianul amintit. TVR a alocat din bugetul public suma de 50.742 de euro pentru această acțiune în justiție.

„Deși OUG nr. 26/2012 interzice tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, în Televiziunea Română nu se respectă!”, a scris Sindicatul Român al Jurnaliștilor Mediasind.

MediaSind a adăugat atunci că acțiunea în instanță a șefei TVR, Doina Gradea, este menită să lovească direct în dreptul angajaților din Sindicatul Radio-Televiziunii de a fi reprezentați de o organizație sindicală care a demonstrat că este onestă și neaservită conducerii.

Foto: Michal Matlon (Unsplash)

George Hari Popescu:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri