Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum au voie să se promoveze candidații

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe vineri, 4 aprilie, la miezul nopții. Candidații au la dispoziție 30 de zile, până pe 3 mai la ora 07:00, să îi convingă pe români să le acorde votul lor.

Legea reglementează strict materialele de propagandă pe care un candidat le poate folosi pentru a se promova:

  • afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj – adică pe panourile special destinate promovării electorale, puse la dispoziție de primării;
  • materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
  • publicitate în presa scrisă;
  • materiale de propagandă electorală online;
  • broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

Prin material de propagandă se înțelege orice material scris, audio sau video care (1) se referă în mod direct la un candidat, (2) este utilizat în perioada de campanie, (3) are obiectiv electoral și (4) nu reprezintă o activitate jurnalistică.

Pe materialele folosite pentru promovare electorală trebuie să apară clar (1) numele partidului care le-a comandat, (2) firma care le-a realizat, (3) codul unic de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă și, în cazul materialelor tipărite, trebuie specificat și tirajul.

Pe de altă parte, candidații nu au voie să folosească:

  • combinarea culorilor într-o succesiune ce reproduce drapelul României sau al altui stat;
  • vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau referiri la candidat ori la un oponent;
  • vehiculele care difuzează materiale audio;
  • pectacole, serbări, focuri de artificii;
  • utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006.

Campania electorală în mass-media

Există o serie de reguli și pentru furnizorii de conținut media audiovizual, precum semnalarea marcajului aferent tipului de emisiune în care apar programele politice ale candidaților, opiniile și mesajele cu conținut electoral. Astfel, marcajul „promovare electorală” va trebui afișat în timpul programelor care vizează candidatura sau programul unui candidat. Marcajul „dezbatere electorală” trebuie folosit atunci când sunt discutate programele electorale și temele de interes public de candidați sau reprezentanții acestora.

Articolul 36 din Legea 370/2004 prevede că „pentru candidaţii la alegerea Preşedintelui României, accesul la serviciile publice de radio şi televiziune este egal şi gratuit”, în timp ce articolul 40 din aceeași lege susține că „posturile private de radio şi televiziune vor oferi candidaţilor timpi de antenă proporţionali cu cei practicaţi de posturile publice (…) contra cost”.

Sondajele de opinie sunt instrumente importante folosite în timpul precampaniilor și campaniilor electorale pentru a convinge electoratul. Totuși, legislația prevede că „televotul sau anchetele făcute pe stradă în rândul electoratului nu trebuie să fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publică sau pentru un anumit grup social ori etnic”.

La fel de important este și că sondajele de opinie nu mai pot fi prezentate cu 48 de ore înainte de ziua votării, în timp ce exit-pollurile nu pot fi făcute publice în ziua votului, înainte de închiderea urnelor.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri