Compania Huawei pare să fii lucrat la proiectele de monitorizare și la sistemele de închisori ale statului chinez în regiunea Xinjiang, o zonă populată în mare parte de minoritatea de uiguri. Guvernul chinez a fost acuzat că a comis încălcări ale drepturilor omului împotriva comunității uigurilor, cel mai recent scandal fiind legat de propaganda de stat desfășurată pe Twitter.
Conform The Washington Post, care a pus mâna pe 100 de prezentări PowerPoint ale companiei chineze, Huawei ar fi furnizat câteva mijloacele tehnologice care să fie folosite pentru persecuțiile împotriva minorităților etnice din regiunea Xinjiang.
Prezentările au fost obținute de pe un site public al Huawei înainte ca acestea să fie șterse. Raportul Washington Post arată detalii despre implicarea Huawei, împreună cu alte companii, în crearea mai multor sisteme de control și aveau modificări care datau din 2014 până în 2020.
Slide-ul de mai sus vorbește de ”fundamentul platformei centralizate a închisorilor inteligente” și prezintă funcțiile tehnologice pe care Huawei le-ar fi implementat pentru a eficientiza munca și reeducarea celor închiși. Conform WP, închisorile asigurate de Huawei s-ar afla în zona Xinjiang.
Un alt slide tradus de ziarul american, detaliază un sistem de supraveghere folosit, tot în Xinjiang, pentru a prinde un fugar. Se vorbește despre modul în care forțele de securitate din capitala regiunii, Ürümqi, s-au folosit de un sistem de recunoaștere facială pentru a se asigura că fugarul nu se poate face nevăzut.
Alte slide-uri vorbesc despre identificarea persoanelor bazată pe recunoaștere vocală și tehnologii de monitorizare a angajaților la locul de muncă. Găsiți raportul integral Washington Post aici.
”Huawei nu are cunoștință de proiectele menționate în raportul Washington Post. La fel ca toți ceilalți mari furnizori de servicii, Huawei oferă servicii cloud care respectă standardele obișnuite ale industriei”, a fost reacția companiei chineze întrebată despre detaliile acestor prezentări PowerPoint.
Aceste detalii despre sistemele de supraveghere ale Huawei vin pe fondul îngrijorărilor tot mai mari din întreaga lume cu privire la consecințele recunoașterii faciale și ale altor sisteme de urmărire biometrică. Cu toate astea, recunoașterea facială, dar și alte sisteme tehnologice de supraveghere și contol, sunt mijloacele preferate ale statului chinez pentru a înăbuși orice formă de opoziție.
Leave a Comment