Google introduce noi măsuri de combatere a dezinformării

Google a decis să implementeze noi măsuri de combatere a dezinformării care se poate răspândi pe platformele sale. Cele mai noi funcții anunțate de gigantul american vizează pagina de căutare a Google și aplicația de agregare a știrilor, Google News.

Google a anunțat că va adăuga o nouă etichetă rezultatelor căutărilor pentru știrile, interviurile, anunțurile sau comunicatele de presă care sunt citate frecvent de alte publicații media, conform Axios. Pentru subiectele considerate ”breaking news”, Google le va eticheta ca atare și va avertiza utilizatorii să revină mai târziu dacă informațiile disponibile nu vin și din partea unor surse credibile.

Engadget relatează că Google va recomanda chiar verificarea datei publicării și căutarea numelui autorului pentru a afla dacă acesta este credibil sau nu. Asta e cea mai interesantă măsură anunțată de companie și una care -dacă va fi implementată corect- poate va ajuta la o educare a utilizatorilor cu privire la surse de informare.

În ceea ce privește Google News, secțiunea ”Top Stories” va include eticheta de ”surse intens citate” care va aplicat nu doar celor mai populare sau citite publicații, ci și știrilor din ziarele locale, interviurilor, articolelor de investigație sau comunicatelor de presă pe care alte publicații le citează în relatările lor.

Momentan măsurile sunt disponibile doar în SUA, dar Google a anunțat că ele vor deveni disponibile la nivel global în următoarele săptămâni.

Măsurile Google sunt menite să combată dezinformarea și propaganda ceea ce reprezintă un scop nobil, însă aceste funcții trebuie implementate corect astfel încât ele să nu afecteze publicațiile de bună credință.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri