Prima parte a procesului Departamentului de Justiție din SUA împotriva Google s-a sfârșit, iar instanța a dat câștig de cauză autorităților. Astfel, Google a încălcat legea antitrust din SUA, a reușit să creeze un monopol în domeniul motoarelor de căutare și al publlicității online, pe care l-a susținut cu plăți de miliarde de dolari către diferite alte companii.
Procesul împotriva companiei Big Tech a început în septembrie 2023 și este cel mai mare proces antitrust din SUA împotriva unei companii tech, de la cazul Microsoft de la sfârșitul anilor ’90. Totuși, decizia de acum reprezintă doar o primă etapă. A doua urmează să fie stabilită și va hotărî pașii pe care Google trebuie să-i facă pentru a distruge monopolul creat și pentru a respecta legislația antitrust.
„După ce a analizat și a cântărit cu atenție declarațiile martorilor și probele, instanța ajunge la următoarea concluzie: Google este un operator monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul”, a declarat judecătorul de caz, citat de Reuters.
Google va face apel, însă autoritățile par să dețină suficiente dovezi pentru a nu exista posibilitatea de răsturnare a deciziei. Hotărârea este una extrem de importantă și ar putea schimba peisajul motoarelor de căutare și chiar a publicității online.
După cum a sesizat și judecătorul de caz, Google știe cât de important este ca motorul său de căutare să fie cel implicit pe cât mai multe servicii de pe piață. Tocmai de asta a plătit 26 de miliarde de dolari pentru a se asigura că motorul Google rămâne implicit pe diferite browsere, precum Safari, oferit de Apple pe toate dispozitivele sale.
„Realitatea de pe piață este că Google este singura alegere viabilă ca GSE implicit [acronimul englezesc pentru motoare de căutare – n.red.]. În repetate rânduri, partenerii Google au ajuns la concluzia că este imposibil din punct de vedere financiar să schimbe GSE-ul implicit sau să caute o mai mare flexibilitate în altă parte, deoarece acest lucru ar însemna sacrificarea sutelor de milioane, dacă nu chiar a miliardelor, de dolari pe care Google le plătește ca parte din venituri”, a mai adăugat judecătorul.
A doua etapă a procesului, cea care ar urma să stabilească ce trebuie să facă Google pentru a rezolva problema monopolului, ar putea fi întârziată chiar și până în 2026, însă autoritățile speră să rezolve cât mai repede acest proces. Dacă Google va fi obligată să se rupă de divizia sa de căutare, ar fi cea mai semnificativă schimbare din domeniul tech din ultimii ani și va transforma radical peisajul online, inclusiv pe cel al publicității – locul unde se învârt cei mai mulți bani generați de Big Tech.
Leave a Comment