Google blochează contul de YouTube al Parlamentului rus

Contul de YouTube al Parlamentului rus, cunoscut ca Duma TV, a fost blocat de Google. Autoritățile din Rusia au reacționat imediat și au cerut companiei americane să revină asupra deciziei.

Roskomnadzor, agenția pentru reglementaria media din Rusia, a condamnat blocarea contului și a cerut ca Duma TV să nu mai fie restricționat. Agenția a continuat și a acuzat Google că are o atitudine ”antirusească”.

Compania americană de IT aderă la o poziție pronunțat antirusească în războiul informațional declanșat de Occident împotriva țării noastre”, a declarat agenția rusă citată de Reuters.

Nu este prima dată când Roskomnadzor face astfel de acuzații la adresa platformei YouTube și nici prima dată când amenință cu închiderea acesteia. La sfâtșitul lunii martie, agenția guvernamentală a amenințat Google cu amenzi semnificative pe motiv că YouTube găzduiește videoclipuri ale batalionului Azov din armata ucraineană.

După ce știrea despre blocarea Duma TV a devenit publică, mai multe voci din rândul oficialilor ruși au cerut închiderea platformei americane. Printre ele, Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe.

Din câte se pare, YouTube și-a semnat propriul testament. Salvați conținutul, transferați-l pe platformele rusești. Și grăbiți-vă”, a declarat ea într-o postare pe Telegram accesată de Reuters.

Google a declarat că ”în cazul în care constatăm că un cont încalcă Termenii și condițiile noastre de utilizare, luăm măsurile corespunzătoare. Echipele noastre monitorizează îndeaproape situația pentru orice actualizări și modificări”.

Motivul exact nu a fost precizat de Google, însă ultimele declarații ale Rusiei cu privire la masacrul de la Bucha pot fi parte din decizia companiei de a bloca Duma TV.

Deși nici o decizie cu privire la viitorul YouTube în Rusia nu a fost luată, declarațiile oficialilor apropiați Kremlinului ridică îngrijorări că platforma de video-share ar putea fi următoarea platformă sancționată de regimul de la Moscova. Îți reamintesc că YouTube este ultima mare platformă necenzurată de autoritățile ruse și printre puținele platforme disponibile în Rusia care oferă informații din surse externe.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri