Google, amendată cu 220 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa de publicitate online

Google search engine opened on computer monitor at the home page ready for a search string to be typed into the blank search box. (Photo by: Education Images/UIG via Getty Images)

Franța, prin Autoritatea de Reglementare Antitrust, a stabilit că compania-mamă a Google, Alphabet, a făcut abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online.

În acest sens, autoritatea a decis ca Google să fie amendată cu 220 milioane de euro. Penalizarea impusă de Franța era mai mare, însă Alphabet a decis să semneze un acord prin care se angajează să modifice unele practici privind publicitatea online, informeaăz G4Media.

Investigația a scos la iveală că instrumentele folosite de Google în publicitatea online au devenit esențiale pentru editorii online, făcându-i pe aceștia să devină dependenți de serviciile de advertising puse la dispoziție de compania americană.

„Decizia de a sancţiona Google are o importanţă deosebită deoarece este prima decizie din lume care se concentrează pe procesele algoritmice complexe de licitaţie pe care se bazează publicitatea online”, a afirmat Isabelle de Silva, şeful Autorităţii franceze de Reglementare Antitrust.

O investigație similară este desfășurată și în Italia, unde Autoritatea de Concurenţă din Italia suspectează că Google s-a folosit de datele colectate prin propriile aplicații pentru a-și opri competitorii.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri