Folosești Gmail? Iată 10 funcții de care poate nu știai

Gmail este cel mai popular client de e-mail gratuit din lume datorită faptului că este ușor de folosit și se integrează rapid cu celelalte servicii de la Google. Iată câteva funcții ale aplicației de care poate nu știai și care-ți pot ușura munca și-ți pot economisi timp.


1. Programează e-mail-uri

A fost una dintre cele mai așteptate funcții de la Gmail. Dacă vrei să dai impresia că ești mereu pe fază, programează e-mail-uri la ore la care în mod normal dormi, te uiți la un film, citești sau gătești. Este simplu de utilizat: deschide compunerea de mesaj nou, scrie mesajul, dar în loc să apeși Trimite la final, alege „Programează trimiterea”, apăsând pe săgeata de lângă Trimite.

2. Task-uri direct din Gmail

Când te afli în corpul mesajului unui mesaj electronic, apasă în dreapta pe Tasks și adaugă ceva de făcut. Aceste task-uri vor apărea automat în calendar. Poți crea mai multe liste, pe domenii.

3. Etichete pentru mesaje

Un inbox uniform este greu de parcurs. De aceea, poți asocia unele etichete colorate mesajelor tale. De exemplu, pe cele de la job le poți categorisi cu nume de colegi sau cu denumirile activităților. Etichetele pot avea sub-etichete, pentru o și mai bună organizare.

4. Filtre pe diverse criterii

Dacă vrei să duci mai departe etichetarea, poți filtra mesajele după subiect (sau cuvinte cheie din subiecte), cuvinte din mesaj, numele sau adresa expeditorului etc. În configurarea filtrului, îi poți spune lui Gmail să aplice automat anumite etichete când găsește e-mail-uri care corespund selecției. Pentru a crea un filtru, intră în corpul unui mesaj, apasă pe cele trei puncte din dreapta sus și selectează „Filtrează mesajele de acest fel” (Filter messages like this).

5. Mesaje de tip „nu sunt la birou”

Dacă pleci în vacanță, poți seta un mesaj care să se trimită automat către cei care-ți scriu. Mergi la Setări > Vezi toate setările > General > Răspuns automat. Poți stabili data de început și de sfârșit, iar în interiorul mesajului poți folosi bold, italic și alte formatări. De asemenea, poți seta ca mesajul să se trimită numai celor din agenda ta.

6. Folosește click dreapta

Nu trebuie neapărat să deschizi un mesaj pentru a aplica diverse acțiuni. În lista de mesaje, apasă click dreapta pe rândul unui e-mail și ai acolo o mulțime de opțiuni: Răspunde, Redirecționează, Arhivează, Șterge etc. Tot astfel poți deschide mesajul respectiv într-o fereastră nouă, poți face o căutare de e-mail-uri de la același expeditor și multe alte lucruri.

7. Modul confidențial

Este „ascuns” în simbolul cu un lacăt închis din partea de jos a interfeței de compunere a unui mesaj nou. După ce apeși pe el, poți stabili o dată după care destinatarii nu vor avea opțiunea de a redirecționa, copia, printa sau descărca acel e-mail. Mai mult, poți seta o parolă ce va fi trimisă prin SMS destinatarului care folosește Gmail (sau prin e-mail, pentru destinatarii care nu folosesc Gmail).

8. Mai multe adrese într-una singură

Dacă adaugi semnul plus și un șir de litere după numele tău de utilizator, vei putea crea instantaneu alte adrese subordonate contului tău de Gmail. De exemplu, dacă vrei să te abonezi la un newsletter al unui magazin online și nu vrei să-ți dai adresa principală, folosește acest tip de adresă: utilizator+magazin1@gmail.com. Mesajele vor veni tot în contul principal.

9. Filtre de căutare

În afară de căutarea prin cuvinte cheie, poți căuta și cu alți operatori în bara specială din partea de sus a interfeței Gmail. De exemplu, ca să cauți după date, poți folosi secvențe de tipul:

  • after:2019/04/16 (caută mesaje după data de 16 aprilie 2019);
  • before:2019/04/16 (caută mesaje înainte de data de 16 aprilie 2019);
  • newer_than:2d (caută mesaje mai vechi de două zile); mai poți folosi „m” pentru lună și „y” pentru an; de exemplu:
  • older_than:3m (caută mesaje mai vechi de trei luni).

În afară de operatorii de timp, mai există o mulțime de alte posibilități de căutare. Atenție: operatorii trebuie folosiți în limba engleză!

10. Adu înapoi mail-urile trimise

Poate ți s-a întâmplat ca, imediat după ce ai trimis un mesaj, să-ți dai seama că ai greșit ceva! Ei bine, timp de câteva secunde, mai poți rechema în contul tău mesajul pe care tocmai l-ai trimis. Pentru asta, mergi la Setări > Vezi toate setările > General > Anulează trimiterea (Perioada de anulare a trimiterii) și selectează 5, 10, 20 sau 30 de secunde. Asta însemnă că, de fiecare dată când vei trimite un mesaj, el va pleca spre destinatar după timpul respectiv.


Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile mai puțin cunoscute de la Gmail. Dacă vrei să afli mai multe „trucuri” pe care le poți face cu Gmail, consultă secțiunea dedicată din paginile de asistență puse la dispoziție de Google.

Foto: Stephen Phillips – Hostreviews.co.uk (Unsplash)

George Hari Popescu:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri