Palestina a oferit Statelor Unite ale Americii glonțul care a ucis-o pe jurnalista americano-palestiniană Shireen Abu Akleh, pentru realizarea unei expertize.
Anunțul a fost făcut de procurorul-şef palestinian Akram Al-Khatib, sâmbătă seara, care a afirmat că Autoritatea palestiniană a permis „ca o echipă specializată de experţi din SUA să realizeze un examen tehnic al glonţului”, care „a fost predat echipei care a sosit recent în ţară în acest scop”, conform Digi24.
Ulterior, procurorul-general a explicat pentru CNN că examinarea glonțului va avea loc la Ambasada SUA din Ierusalim.
Oficialul a mai precizat că SUA s-a angajat să returneze glonțul Palestinei, infirmând astfel zvonurile ce au circulat în presa israeliană, conform cărora muniția va fi analizată și de Israel: „Nu vom preda glonțul care l-a ucis pe Abu Akleh ocupației și am convenit ca americanii să efectueze o examinare criminalistică a glonțului”, le-a spus Khatib jurnaliştilor.
Palestina a refuzat în mod constant să dea Israelului glonțul cu pricina, având suspiciuni că dovezile care ar putea să incrimineze forțele israeliene vor fi mușamalizate.
Israel neagă implicarea în moartea jurnalistei
În timp ce mai multe investigații independente au stabilit că jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de un militar israelian, inclusiv o anchetă a ONU, Israelul neagă această variantă.
Armata susține că există posibilitatea ca lucrătoarea media să fi fost lovită fie de focuri de armă palestiniene, fie de un lunetist israelian poziționat la aproximativ 200 de metri, în timpul unui schimb de focuri. Totuși, aceste afirmații nu sunt susținute de nicio dovadă care să indice că Abu Akleh s-ar fi aflat în raza unor palestinieni înarmați.
Anterior, unul dintre membri colectivului Belligncat a ajuns la concluzia că deși și militanții palestinieni se aflau în zonă, dovezile susțin relatările martorilor potrivit cărora forțele israeliene au ucis-o pe jurnalista Al Jazeera.
„Pe baza a ceea ce am reușit să analizăm, FDI se aflau în cea mai apropiată poziție și aveau cea mai clară linie de vedere către Abu Akleh”,a declarat cercetătorul principal al investigației, Giancarlo Fiorella.
Cele două state sunt prinse într-un război al narațiunilor care îngreunează dialogul și prelungește tensiunile din regiune, perspectiva unor concesii între Palestina și Israel fiind difuză. Cazul lui Shireen Abu Akleh ne arată nu numai cât de periculoasă este meseria de jurnalist, ci și cât de mult este nevoie de diplomație într-o zonă atât de complexă precum Orientul Mijlociu.
Leave a Comment