Franța, criticată pentru arestarea unei jurnaliste care a dezvăluit documente confidențiale privind serviciile secrete franceze

Franța, un exemplu de democrație pentru majoritatea țărilor, a fost larg criticată pentru un caz care pune în pericol libertatea presei: arestarea jurnalistei Ariane Lavrilleux, care a publicat mai multe articole cu documente despre modul în care serviciile secrete franceze au fost folosite pentru a viza civili în Egipt.

Marți dimineață, poliția franceză a descins la reședința lui Ariane Lavrilleux, luând-o în custodie după o percheziție a proprietății acesteia. Ulterior, aceasta a fost interogată de agenți ai DGSI (Direction Générale de la Sécurité Intérieure), agenția de informații interne a Franței, conform The Guardian.

Un atac inacceptabil la secretul surselor jurnaliștilor

Disclose, site-ul cu care a colaborat lucrătoarea media, a descris arestarea ca fiind „un atac inacceptabil la secretul surselor [de presă]”. Organizația nonprofit Reporters Sans Frontières (RSF) a condamnat, de asemenea, atacul împotriva jurnalistului: „Ne temem că acțiunile DGSI vor submina secretul surselor”.

Avocatul care o reprezintă atât pe Ariane Lavrilleux, cât și ziarul online, a susținut că documentele „confidențiale” au fost publicate doar în interes public: „Sunt consternată și îngrijorată de escaladarea atacurilor asupra libertății de a informa și de măsurile coercitive luate împotriva jurnalistului Disclose. Această percheziție riscă să submineze grav confidențialitatea surselor jurnaliștilor”.

Informațiile Franței au contribuit la uciderea civililor egipteni

Investigațiile lui Lavrilleux au fost publicate pe site-ul de investigații Disclose în noiembrie 2021. Articolele se bazau pe sute de documente secrete scurse, care aparent arătau modul în care informațiile dintr-o operațiune franceză de contrainformații din Egipt au fost folosite de Cairo pentru „o campanie de omoruri arbitrare” împotriva contrabandiștilor care operează de-a lungul frontierei libiene.

Mai mult, documentele au dezvăluit că cel puțin 19 atentate cu bombă împotriva contrabandiștilor din regiune, între 2016 și 2018, au avut loc din cauza informațiilor colectate de francezi. În plus, oficialii de la Paris erau conștienți de faptul că egiptenii ar putea folosi informațiile din operațiunea de contraspionaj cu numele de cod Sirli, dar operațiunea a fost lăsată să continue.

Într-o declarație, Disclose a scris: „Scopul acestui ultim episod de intimidare inacceptabilă a jurnaliștilor de la Disclose este clar: identificarea surselor noastre care au dezvăluit operațiunea militară Sirli în Egipt. În noiembrie 2021, Disclose a dezvăluit o presupusă campanie de execuții arbitrare orchestrată de dictatura egipteană a președintelui Abdel Fatah al-Sisi, cu complicitatea statului francez, pe baza câtorva sute de documente marcate «apărare – confidențial»”

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri