Forumul Economic Mondial a publicat un raport numit ”Raportul privind riscurile globale” care adaugă vulnerabilitățile și atacurile cibernetice ca fiind riscuri emergente pentru economia mondială, relatează Associated Press. Pe listă se mai află și schimbările climatice, însă acestea reprezintă o problemă identificată de mai mult timp.
Raportul (după cum îi spune numele) încearcă să treacă în revistă riscurile majore pe care economia globală le va înfrunta în viitorul apropiat, dar agenda este gândită să ia în considerare și efectele pe termen lung.
Pe lângă pandemia care ocupă locul central când vine vorba de riscuri globale, experții spun că riscurile din domeniul digital reprezintă o problemă serioasă. Potrivit raportului, atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai agresive și mai răspândite, iar atacatorii folosesc tactici mult mai dure când lovesc vulnerabilitățile țintelor. Atacurile de tip malware și ransomware au crescut, iar ascensiunea criptomonedelor îngreunează recuperarea pagubelor pentru că plățile în cripto sunt mult mai greu de urmărit.
”Ne aflăm acum într-un moment în care amenințările cibernetice se dezvoltă mai rapid decât capacitatea noastră de a le preveni și gestiona eficient”, a declarat Carolina Klint, co-autor al raportului. Klind, împreună cu ceilalți autori, a mai spus că domeniul digital și securitatea cibernetică sunt încă văzute ca probleme de scurtă durată, iar acestă atitudine face ca amenințările digitale să fie un „punct mort” pentru companii și guverne.
Principalele riscuri pe termen lung identificate de raport sunt, în continuare, cele legate de schimbările climatice. Fenomenele meteorologice extreme și pierderea biodiversității împreună cu efectele climatice ale încălzirii globale sunt principalele trei riscuri pe care economia globală va trebui să le rezolve în următorul deceniu.
”Adoptarea unor politici de mediu pripite ar putea avea consecințe nedorite pentru natură. Există încă multe riscuri necunoscute legate de utilizarea tehnologiilor biotehnice și de geoinginerie fără a fi testate în prealabil”, se arată în raportul citat de Associated Press.
Leave a Comment