FBI, îngrijorată cu privire la influența Chinei asupra TikTok

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenția federală este îngrijorată cu privire la activitatea TikTok în SUA. Principalele griji se referă la siguranța datelor utilizatorilor americani și la potențiala influență pe care guvernul chinez ar putea s-o aibe asupra algoritmului platformei.

Wray s-a aflat în fața unei comisii pentru siguranță națională din cadrul Camerei Reprezentanților (camera inferioară a Parlamentului SUA) unde a vorbit despre riscurile pe care TikTok le aduce siguranței și protecției datelor celor care folosesc populara platformă de socializare.

FBI este cea mai recentă instituție oficială care își exprimă îngrijorările cu privire la TikTok, asta după ce compania a fost pusă sub supraveghere constantă pentru a oferi asigurări că măsurile de moderare sunt corecte și nu influențate de Beijing, iar datele utilizatorilor nu ajung pe mâinile guvernului chinez.

Avem preocupări legate de securitatea națională, cel puțin din partea FBI, în ceea ce privește TikTok. Printre acestea se numără posibilitatea ca guvernul chinez să folosească platforma pentru a controla colectarea de date a milioane de utilizatori. Sau să controleze algoritmul de recomandare, care ar putea fi folosit pentru operațiuni de influențare, dacă ar dori acest lucru. Fie pentru a controla software-ul de pe milioane de dispozitive, ceea ce îi oferă posibilitatea de a compromite din punct de vedere tehnic dispozitivele personale”, a spus directorul FBI în fața decidenților, citat de CNBC.

Suspiciunile legate de posibilele interferențe din partea Beijingului au apărut de mai mult timp, TikTok fiind obligată de autoritățile americane să înceapă o serie de negocieri cu mai multe instituții federale prin care să se angajeze să respecte anumite cerințe de securitate.

TikTok continuă să declare că lucrurile decurg așa cum trebuie, asta în ciuda declarațiilor venite din partea autorităților care par a nu fi mulțumite de direcția în care merg discuțiile.

După cum a precizat directorul Wray în remarcile sale, observațiile FBI sunt luate în considerare ca parte a negocierilor noastre în curs cu guvernul SUA. Deși nu putem comenta detaliile acestor discuții confidențiale, suntem încrezători că ne aflăm pe calea de a satisface pe deplin toate preocupările rezonabile privind securitatea națională a SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

După cum bine intuiești deja, aceste negocieri sunt foarte importante pentru că vor crea un precedent. Fie că TikTok va scăpa ieftin, fie că autoritățile americane vor pune piciorul în prag, acordul este unul de mare interes pentru că implicațiile sale pot influența viitoarele politici din domeniul tech și nu doar în SUA.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri