Facebook vrea să înființeze o comisie independentă cu autoritate absolută

Facebook investește 130 de milioane de dolari pentru a înființa o comisie care va avea o putere de decizie mai mare decât compania însăși. Planul lui Zuckerberg a luat naștere în anul 2018 și, deși nu se știe data exactă de la care această comisie își va începe activitatea, compania susține că acest lucru se va întâmpla în anul 2020.

Potrivit businessinsider.com, comisia care urmează să fie înființată va avea funcția unei așa-zise ,,Curți Supreme” și va fi instanța care va avea ultimul cuvânt în problemele ce țin de gestionarea conținutului înșelător sau ilegal. Utilizatorii Facebook vor putea apela în mod direct la această comisie, fără a implica și gigantul media.

Decizia de a fonda un asemenea organ a venit în urma controverselor legate de conținutul postat pe platformă, precum implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, din anul 2016, sau atacul cu armă de foc din Noua Zeelandă, transmis în direct în martie 2019. Într-adevăr, cu peste 2 miliarde de utilizatori, companiei îi este aproape imposibil să gestioneze fiecare postare, iar Mark Zuckerberg a rezumat acest lucru într-o declarație din anul 2018:

Ultimii doi ani au arătat că, fără protecție suficientă, oamenii vor folosi greșit  instrumentele pentru a interveni în alegeri, vor răspândi dezinformarea și vor incita la violență. […] Una dintre cele mai dureroase lecții pe care le-am învățat este că atunci când conectezi două miliarde de oameni, vei vedea toată frumusețea, dar și urâțenia umanității.”

Inițiativa companiei de a renunța la supremație este una admirabilă, întrucât plasează puterea în mâinile unui organ capabil, detașat și presupus dezinteresat. Din câte se pare, deciziile comisiei vor fi respectate, chiar dacă sunt în opoziție cu dezideratele Facebook. În fond, așa funcționează și sistemul de justiție, în fața căruia un stat nu este intangibil.

Cu toate acestea, întrebarea care trebuie pusă este dacă această comisie va fi într-adevăr dezinteresată, având în vedere că a fost finanțată chiar de Facebook. Există un oarecare scepticism privitor la obiectivitatea pe care ar adopta-o comisia, în cazul în care ar trebui să ia o decizie împotriva companiei care o finanțează.

Oprișor Alexandru:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri