Facebook-ul: armă în conflictul dintre Baconschi și Alexe

Conflictul dintre Theodor Baconschi și Dan Alexe își are rădăcinile încă din 2005, când într-un interviu cu Norman Manea, Dan Alexe îl critică pe Mircea Eliade, fiind centrat pe legionarismul scriitorului și cum acesta este depașit: „Vă surprinde faptul că românii nu sînt la curent cu, sau nu vor să audă, sau nu sînt pregătiti să audă faptul că Eliade nu mai e apreciat nicăieri în afara României, că e văzut doar ca un comparatist erudit, cu metode depăsite si discreditate, a cărui stea a apus si care nu îsi mai are locul în dispozitivul cultural de astăzi?”.

Cum o scânteie mică este de ajuns pentru a izbucni un ditamai incendiul, iar în cazul intelectualilor fiecare cuvânt poate aduce neliniște în mintea lor, plecând de la acest eveniment conflictul dintre cei doi a continuat de-a lungul anilor. Fiecare își critică ideile reciproc, Dan Alexe îl ironizează pe Baconschi pentru scrierile sale. Pentru exemplificare, Alexe este nemulțumit de recenzia lui Baconschi a cărții lui Andrei Pleșu: „Si ne îndeamna în final: „Citiți negreșit !“ Nu stiu ce sa zic… Eu nu gresesc când citesc, dar aici asteptam ceva despre un cod. Cum? Daca l-am citit pe Northrop Frye? Hăhă, bună asta.”.

Totuși, în 2015, Theodor Baconschi îi propune un armistițiu rivalului său să încheie această dispută, dar induce și o notă fină de ironie: „Sigur că nu se ridică la înălțimea și valoarea disputei dintre mine și Dan cu privire la dacă putem crede în neutralitatea BBC, în Santa Claus, în cuvântul lui Buratino sau în bonitatea financiară și a modelului de afaceri al Zânei Măselutză. (Pentru cei care nu au urmărit schimbul de puncte de vedere, Dan crede, eu nu.)”.

Se pare că jocul de grădiniță al celor doi cu pretenții de oameni serioși nu s-a oprit aici. Baconschi l-a blocat pe Facebook pe Alexe tot din cauza conflictului despre Eliade: „Teodor Baconschi m-a și blocat nebărbătește pe FB. Ideea era, ca de obice la români: cine ești tu, bă, să-l critici pe Eliade.”.

Ieri, într-o postare de-a sa despre Adrian Papahagi îl menționează și pe Baconschi, atacându-l că trăiește doar din gloria tatălui său. În urma acestei postări, fostul ministru a scris pe Facebook un citat, menționând că este preluat de pe pagina lui Alexe. Reacțiile nu au întârziat să apară. Alexe îl acuză de invenții pe acesta, negând că ar fi scris vreodată asa ceva.

Rămâne de văzut dacă această dispută a lor se va sfârși sau va continua într-un mod mai acid.

Denisa Andreea Radu:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri