Facebook nu mai vrea să verifice afirmațiile candidaților la președinția SUA

Former President Donald Trump takes the stage to speak at Mar-a-lago on Election Day, Tuesday, Nov. 8, 2022, in Palm Beach, Fla. (AP Photo/Andrew Harnik)

Chiar și cu toate explicațiile din lume, Facebook nu reușește să învețe din greșelile sale. În cea mai recentă mișcare, platforma de socializare deținută de Meta le-a spus verificatorilor săi de fapte să nu verifice declarațiile făcute de candidații la președinția SUA după ce aceștia anunță că intră în cursa electorală. 

Într-o notă internă obținută de CNN, făcută ca răspuns la cererile de îndrumare ale echipelor de fact checking, Meta a precizat că, dacă Trump își va anunța candidatura pentru 2024, acesta nu va mai putea fi verificat pe platformă.

„Discursul politic nu este eligibil pentru verificarea faptelor. Aceasta include cuvintele rostite de un politician, precum și fotografiile, înregistrările video sau alte tipuri de conținut care sunt etichetate în mod clar ca fiind create de politician sau de campania acestuia”, se mai arată în memorandum.

Prin „politician”, compania lui Mark Zuckerberg se referă la persoanele politice „care candidează, actualii deținători de funcții – și, prin extensie, multe dintre persoanele numite în cabinetul lor – împreună cu partidele politice și liderii acestora”. Conform acestei explicații, un candidat american nu trebuie să fie înregistrat formal la Comisia Electorală Federală pentru a obține acest statut.

Nota mai precizează că „în cazul în care fostul președinte Trump face un anunț clar și public că va candida la o funcție publică, el va fi considerat un politician în conformitate cu politicile programului nostru”.

Facebook nu-și vede propriile greșeli

Este ironic faptul că Facebook le interzice propriilor verificatori de fapte să facă ceea ce a învățat că ar fi trebuit să facă în trecut, când a suferit una dintre cele mai mari crize de imagine, fiind asociat cu interferențe electorale și un mediu prolific de dezinformare.

Obligându-și verificatorii de fapte să nu verifice declarațiile „politicienilor”, le oferă numeroase oportunități candidaților de a folosi informații false și teorii ale conspirației în favoarea lor. Această decizie arată că platforma de socializare încă nu își înțelege rolul în societate, preferând să își pună utilizatorii în calea directă a dezinformării și să se protejeze de atacurile unor politicieni.

Să nu uităm că Donald Trump a fost interzis pe toate platformele majore de socializare după ce le-a folosit pentru a-și inflama susținătorii în vederea atacării Capitoliului SUA. Cu toate acestea, el ar putea reveni pe Facebook începând cu ianuarie 2023, la doi ani după ce i-a fost blocat accesul.

Marți, Donald Trump a anunțat că va candida din nou la Casa Albă. Astfel, începând de astăzi, fiecare postare care conține un citat al acestuia nu va fi verificată oficial de Facebook.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri