Facebook a jucat un rol esențial în răspândirea dezinformării care a dus la violențele de la Capitol Hill

Facebook a jucat un rol esențial în răspândirea dezinformării care a dus eventual la violențele de la Capitol Hill de pe 6 ianuarie 2021, găzduind un val de postări care puneau la îndoială legitimitatea victoriei lui Joe Biden în perioada de după alegerile prezidențiale. Mulți dintre utilizatori instigau chiar la folosirea violenței pentru a evita preluarea mandatului de către Biden.

Publicația ProPublica, împreună cu Washington Post, dezvăluie că cel puțin 650.000 de postări au circulat între 3 noiembrie 2020, data la care au avut loc alegerile americane pentru Casa Albă, și 6 ianuarie 2021, când a avut loc tentativa de insurecție. Analiza a presupus consultarea postărilor pe Facebook, a documentelor interne ale companiei și realizarea unor interviuri.

Postările extrase de cele două instituții media arată utilizatori care, amintind de partea sângeroasă a istoriei americane, îi îndeamnă pe alți useri să folosească violența pentru a îndrepta ceea ce ei cred că e greșit.

„Se pare că războiul civil devine inevitabil! Nu putem permite ca alegerile fraudulente să fie trecute. Gata cu tăcerea majoritatea trebuie să se ridice și să ceară starea de luptă, nu să certifice alegerile frauduloase”, se arată într-o postare publicată cu o lună înainte de atacul asupra Capitoliului. Un alt post, făcut după 10 zile de la alegeri, afirma: „Suntem americani!!! Ne-am luptat și am murit pentru a ne începe țara noastră. Vom lupta (…) apoi îi vom împușca pe trădători”.

Mai mult, analiza a scos la iveală că Facebook a minimizat rolul jucat de companie în atacul de pe 6 ianuarie și au evitat solicitările, inclusiv cele venite din partea propriului Consiliu de Supraveghere, pentru o investigație internă cuprinzătoare. Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că vina pentru evenimentele de anul trecut le aparține lui Trump și altora care au răspândit minciuni.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri