Facebook a închis rețeaua de dezinformare a unui apropiat de-al lui Donald Trump

Rețeaua de dezinformare a unui apropiat de-al lui Donald Trump, consultantul politic Roger Stone, a fost închisă de către Facebook.

În încercarea de a limita mesajele toxice care circulă pe platformă, cu ocazia alegerilor din SUA, compania americană a eliminat 54 de conturi și 50 de pagini de Facebook, precum și patru conturi de Instagram care ar fi avut legătură cu prietenul liderului american, conform BBC.

„Conturile personale ale lui Roger Stone și activele sale de marcă vor fi tratate ca parte a acestei rețele. Le-am văzut profund implicate în aceste activități”, a declarat Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate cibernetică a Facebook.

Rețeaua deținută de Stone, care în trecut ar fi fost implicată în interferența Rusiei în alegerile din 2016, ar fi încercat să promoveze site-ul, cărțile și aparițiile publice ale consultantului politic. Ulterior, acestea aveau parte de o expunere mai mare prin reclame plătite și prin comentariile lăsate de alte conturi false, care pozau în rezidenți ai statului Florida.

Facebook a mai precizat că ar fi găsit legături între paginile folosite de Roger Stone și un grup de extremă-dreapta, Proud Boys.

Decizia gigantului tehnologic vine ca urmare a descoperirilor făcute de FBI în cadrul unei anchete privind implicarea lui Stone în tentativa Moscovei de a influența alegerile prezindețiale din 2016. Atunci, agenții federali au descoperit că vechiul prieten al lui Trump ar fi deținut aproximativ 200 de conturi false de Facebook, achiziționate în 2016.

Stone le folosea, conform dovezilor puse la dispoziție de FBI, ca să o decredibilizeze pe contra-candidata actualului lider al SUA, Hillary Clinton, prin rularea unor reclame despre mail-urile obținute de WikiLeaks.

După ce scandalul interferenței Rusiei în alegerile americane ar fi ieșit la iveală, Stone s-ar fi folosit de aceleași conturi pentru a se apăra. Reclamele cumpărate prin conturile false de Facebook ar fi avut titluri de genul: ”Stone respinge acuzațiile de complotare cu Rusia”.

Pentru că ar fi mințit Congresul în timpul investigației privind interferența Rusiei, Stone a fost condamnat la 40 de luni de închisoare. Totuși, consultantul politic a afirmat că se roagă ca Trump să îl va absolvi de executarea sentinței înainte ca aceasta să înceapă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri