Europarlamentarii vor ca platformele Big Tech să anunțe instituțiile de presă înainte să le elimine postările

Playtech

Parlamentul European a votat un proiect de legi ce obligă marile platforme digitale să anunțe instituțiile de presă atunci când vor să le elimine anumite postări. Prevederile fac parte din pachetul legislativ privind libertatea presei (cunoscut ca EMFA), propus anul trecut de Comisia Europeană.

Această obligația a intrat în textul legii după ce mai multe companii de presă au spus că postările lor au fost eliminate de pe platforme în mod arbitrar, conform Reuters. Europarlamentarii au ținut cont de plângerile industriei mass-media și au stabilit că serviciile Big Tech (cum ar fi Google sau Meta) trebuie să anunțe instituțiile de presă „cu privire la intenția platformei de a le șterge sau restricționa conținutul, alături de o fereastră de 24 de ore în care acestea să poată răspundă”.

Bineînțeles că măsura a supărat grupul de lobby al companiilor tech – din care Google și Meta fac parte – care spune că prevederea va da mână liberă răspândirii de dezinformare.

Scutirea media va da putere actorilor necinstiți, creând noi lacune pentru a răspândi știri false, în loc să rezolve ceva”, a declarat managerul de strategie al grupului, citat de Reuters.

Legea nu este încă finalizată și va trebui discutată și în cadrul Consiliului UE, unde statele membre vor discuta forma pachetului legislativ.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri