În luna septembrie a anului 2012, o știre făcea înconjurul Timișoarei: Sorana, fata cea mare a lui Sorin Frunzăverde, un personaj celebru pentru cei care au urmărit cu atenție mandatul lui Traian Băsescu, se mărită. Până aici, nimic neobișnuit, desigur, cu excepția fastului pe care l-a prevăzut tatăl fetei pentru acest eveniment. Dar, pentru o persoană cu darea de mână a lui Frunzăverde, era, până la urmă, ceva normal.
Printre invitați, rude, potentați locali, lume de tot felul, dar nu și jurnaliști. Astfel, văzându-și accesul restricționat, Dragoș Boța, un jurnalist local „intrat în câmpul muncii în septembrie 1994”, după cum declară chiar el, „şi care a trecut prin <<şantierele>> Curierul Naţional, Renaşterea bănăţeană, Adevărul şi Gândul”, s-a prezentat totuși la respectivul eveniment, cu ideea de a-și face meseria chiar și în aceste condiții. Mai ales în condițiile în care era vorba despre o adunare publică.
Sigur, până aici tot nimic neobișnuit. Dar iată ce declară ulterior Dragoș Boța că s-a întâmplat, chiar la acest eveniment:
”La cantina Politehnicii din Complexul Studenţesc, unde a fost masa. dansul şi felicitările, <<gorilele>> de la Mike Security Group din Reşiţa au instaurat propria lege şi au transformat, în mod ilegal, domeniul public în unul privat. În civil sau în echipament de intervenţie, unii dintre ei înarmaţi cu pistoale purtate la vedere, cefele late aduse la Timişoara au făcut cordoane la capetele trotuarului din faţa cantinei, împiedicând pe oricine să treacă dacă nu era invitat la nuntă. Principala ţintă au fost jurnaliştii, care au fost împiedicaţi prin toate mijloacele să stea pe trotuarul din faţa locaţiei. Când nu am respectat blocada impusă de “gorile”, am fost înconjurat de vreo cinci sau şase inşi care recitau aceeaşi poezie “nu aveţi voie să staţi aici. Avem ordinele noastre. Nu înţelegi, bă, să pleci de aici. Ce dacă e trotuar şi e domeniu public, aici e nuntă”.
La un moment dat, unul dintre bodyguarzi a încercat să mă oprească să filmez, prinzându-mă de braţe, în timp ce celelalte cefe late au făcut zid în jurul lui. Doar când am căzut la pământ s-au îndepărtat, dându-şi seama că sunt filmaţi de cameramanii ţinuţi la distanţă. Ore întregi trotuarul a fost unul privat, exclusiv pentru sutele de invitaţi ai ayattolah-ului Frunzăverde, agenţii de pază obligând trecătorii să ocolească zona pentru a nu deranja nuntaşii”.
Timișoara, un loc nu tocmai sigur să fii jurnalist: atentat la viața lui Dragoș Boța?
La numai câțiva ani după acest incident însă, mai precis în anul 2016, Dragoș Boța are parte de un eveniment și mai ciudat. Concret, acesta acuză că o mână criminală i-ar fi umblat la prezoanele uneia dintre roțiile mașinii, procedeu asociat cu modus operandi-ul interlop despre care se știe că poate provoca accidente foarte grave. Iată însă ce declara la vremea respectivă chiar acesta:
“Bilant pentru baietii care au umblat la roata stanga spate a Opel-ului meu – trei prezoane forfecate, al patrulea prezon slabit bine,al cincilea fara probleme. Ati estimat bine ca voi fi pe autostrada,dar ghinionul vostru e ca al patrulea prezon l-ati desfacut mai mult decat trebuia. Al doilea ghinion – nu am zburat la 130 km/h in parapet sau in vreun TIR. Sa duceti banii inapoi la contractori, care ar trebui sa creasca pretul de la 50.000 euro. Sunt ok si eu si Adrian Piclisan si mergem mai departe”
După cum se poate vedea și din materialul care a documentat respectivul caz însă, Dragoș nu este singurul jurnalist timișorean la adresa căruia au avut loc încercări de intimidare, cu diverse grade de periculozitate. De-a lungul anilor, mai mulți jurnaliști locali au acuzat tentative de asalt asupra lor, unele sfârșindu-se chiar mai puțin fericit, ceea ce ne poate totuși da o dimensiune a cât de provocator este, iată, să fii jurnalist în Timișoara. Asta deși site-ul care a relatat respectivul eveniment este, deisgur, marcat pentru știri false, lucru care însă nu poate arunca mai multă îndoială asupra postării inițiale a lui Dragoș Boța decât ar face-o oricare altă știre distribuită în social media.
Ultimul atac la adresa lui Dragoș Boța este fără precedent și putea fi un dezastru
Dar dacă celelalte înercări de a-l reduce la tăcere pe jurnalistul timișorean nu au fost lipsite de gravitate, iată că cea mai recentă, în care mașina sa a fost incendiată de un autor necunoscut, putea fi o tragedie de proporții, întrucât aceasta, parcată lângă blocul în care locuia acesta, se afla foarte aproape de o țeavă de distribuție a gazului. În cazul în care nu s-ar fi acționat la timp de către cei abilitați pentru stingerea incendiului, este, prin urmare, lesne de înțeles ce s-ar fi putut întâmpla.
Între timp însă, conform paginii de Facebook a jurnalistului, povestea incendiului a ajuns chiar și în presa internațională, motivul acestui act de agresiune fiind, după primele indicii, o anchetă pe care acesta o desfășura în privința unui apropiat al primarului Timișoarei, Nicolae Robu. Chiar și așa însă, un asemenea act de agresiune la adresa unui jurnalist denotă o degradare fără precedent a jurnalismului din România, acest gen de răzbunări amintind mai degrabă de mediul perceput ca mult mai sălbatic la nivelul opiniei publice și al societății civile din zonele de influență directă sovietică.
Iată însă că și România se apropie tot mai mult de o astfel de realitate. Una, de altfel, pe care o credeam cu toții istorie.
Leave a Comment