Intrarea a două televiziuni pe piața din Regatul Unit al Marii Britanii stârnește discuții aprinse în ceea ce privește deontologia și dacă cele două posturi și-ar avea locul în Anglia.
GB News – condus de fostul redactor și prezentator BBC Andrew Neil și finanțat de o serie de investitori, inclusiv Discovery – si News UK TV – susținut de Rupert Murdoch, al cărui canal Fox News este de mult timp partizan în politica americană – stârnesc îngrijorări în ceea ce privește încălcarea regulilor stricte ale Ofcom, care reglementează audiovizualul. Spre deosebire de SUA, Anglia interzice tipul de partizanat pe față, întâlnit în presa americană, conform Nieman Lab.
Mai mult, atât News UK TV, cât și GB News promit să ofere spectatorilor o alternativă la actuala piață media. Potrivit lui Neil Wootton, GB News este „despre perturbarea statu quo-ului”.
Un studiu realizat de compania YouGov arată că mai mulți oameni se opun permiterii a două televiziuni în stilul Fox News să difuzeze în Marea Britanie. Totuși, cei mai mulți respondenți la studiu au afirmat că “nu știu” dacă este o idee bună sau proastă, fapt care sugerează că există o dezbatere publică limitată despre consecințele știrilor partizane.
Rezultatele studiului mai arată și că e posibil ca audiența celor două posturi să fie limitată, dat fiind faptul că cel puțin 34% din populația generală afirmă că acestea sunt o idee rea. Asta nu înseamnă însă că influența GB News și UK TV News va avea de suferit: Fox News, care – deși este una dintre cele mai vizionate rețele de știri prin cablu din SUA – încă atinge doar 3,78 milioane de telespectatori în primetime, este un exemplu al modului în care canalele de știri avizate pot avea un efect asupra publicului, dar mai ales asupra restul industriei media – stabilind agenda principalelor rețele de știri, dar și a rivalilor.
Leave a Comment