Un set de documente clasificate, aparținând Ministerului Apărării britanic, au fost găsite într-o baltă din spatele unei stații de autobuz, în comitatul Kent.
Dosarul conținea aproape 50 de pagini și ar fi analizat, conform informațiilor obținute de BBC, posibila reacție a Rusiei la trecerea navei britanice prin apele ucrainene de pe coasta Crimeei, miercuri.
Tensiunile ruso-britanice din Marea Neagră
Documentele referitoare la distrugătorul HMS Defender, implicat într-un incident în apele Mării Negre, descriu misiunea de miercuri ca fiind o „trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”. Mai mult decât atât, Ministerul a trasat trei posibile reacții din partea Moscovei, de la „sigur și profesionist” la „nici sigur și nici profesionist”.
Rusia a ales să reacționeze agresiv, cu avertismente radio, nave de pază de coastă apropiindu-se până la 100 de metri și semnale repetate transmise de avioanele de război. Marea Britanie se așteaptă ca un astfel de comportament să continue.
„După trecerea de la activitatea de angajare a apărării la activitatea operațională, este foarte probabil ca interacțiunile cu RFN (marina rusă) și VKS (forța aeriană rusă) să devină mai frecvente și mai asertive”, s-ar arăta în document.
Tensiunile ruso-britanice din Marea Neagră ar fi putut fi evitate, mai arată dosarul, însă ar fi presupus ca distrugătorul să aleagă o rută alternativă. În această situație, Rusia ar fi interpretat că „Marea Britanie s-a speriat şi a fugit”, dar și că revendicările Moscovei asupra apelor teritoriale ale Crimeii au fost acceptate tardiv de Anglia.
Prezența Angliei în Afganistan
Dosarul mai conținea un document, adresat secretarului privat al ministrului Ben Wallace și marcat cu „Secret, doar pentru britanici” privind prezența Angliei în anumite zone din Afganistan, după încheierea operațiunilor NATO, făcută la cererea Statelor Unite ale Americii.
Ministerul Apărării ar lua în considerare posibilitatea de a lăsa în urmă mai multe trupe, însă BBC a evitat să dea mai multe detalii, pentru a nu pune în pericol securitatea britanicilor și a altor angajați din Afganistan.
„Orice amprentă britanică în Afganistan care persistă (…) este evaluată ca fiind vulnerabilă la direcționare de către o rețea complexă de actori”, se arată în document, menționând că „rămâne opțiunea de retragere completă”.
Cum au ajuns documente clasificate într-o stație de autobuz
Încă nu este clar cum au ajuns documentele într-o stație de autobuz din comitatul Kent, aflată la nord-estul Londrei. Guvernul a declarat că a fost lansată o anchetă, iar Ministerul Apărării a declarat că investighează „un incident în care au fost recuperate documente sensibile de apărare de către un membru al publicului”.
Anterior găsirii documentelor în stația de autobuz, angajatul Ministerului în posesia căruia se afla dosarul a raportat pierderea, a spus acesta.
Un membru al publicului, care dorește să rămână anonim, a contactat BBC când a realizat natura sensibilă a conținutului.
Leave a Comment