Doar 3 din 10 români consideră că teoriile conspiraționiste despre COVID-19 nu sunt reale

România nu a rămas neatinsă de teoriile conspiraționiste care s-au propagat odată cu virusul SARS-CoV-2. Ca dovadă, un studiu realizat recent arată că doar 3 din 10 români consideră că teoriile conspiraționiste privind noul coronavirus nu au o bază reală. 

Sondajul, realizat online de către platforma media EM360, arată că aproape jumătate dintre respondenți cred, într-o anumită măsură, că virusul este făcut în laborator de un grup restrâns de oameni care conduc lumea. Aproape 2 din 3 români cred pe deplin în teoriile conspirației enunțate pe internet în ultima perioadă, relatează Adevărul.

Cei mai mulți români (31,2%) consideră că de vină pentru actuala pandemie se află ignoranța statelor lumii, în timp ce 20,8% afirmă că lipsa de transparență a guvernelor, în speță a celui chinez, este de vină. 19% cred într-o teorie a conspirației populară, conform căreia virusul SARS-CoV-2 a fost făcut cu scopul de a mai reduce din populația îmbătrânită a lumii, din cauza deficitelor fondurilor de pensii.

Aproape tot atâția (18,1%) susțin că lupta pentru putere a Statelor Unite ale Americii, China și Rusia ar fi cauza actualei pandemii, în timp de 12,5% afirmă că virusul a fost creat în laborator.  Bill Gates (12,6%), 5G (7,2%) și tehnologiile militare (7,6%) se află și ele pe lista cauzelor actualei pandemii.

Doar 14,1% din respondenți consideră că virusul SARS-CoV-2 este produsul unui fenomen natural.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri