Dmitri Muratov, câștigător al premiului Nobel, își vinde medalia pentru a ajuta Ucraina

Dmitri A. Muratov, deținătorul publicației independente „Novaya Gazeta”, a afirmat că își va vinde medalia premiului Nobel pentru Pace, care conține 23 de karate de aur, pentru a dona copiilor Ucraineni. Ziarul acestuia a fost suspendat și închis în martie, din motive de securitate, mai ales a angajaților, luând în considerare cenzura și sancțiunile tot mai puternice aplicate de Kremlin.

Confrom New York Times, medalia va fi vândută prin intermediul Heritage Auctions care nu va percepe nici o taxă sau comision, urmând ca toți banii să ajungă la UNICEF. Muratov afirmă că s-a inspirat după un alt laureat Nobel, Niels Bohr, care a făcut același gest în 1939, când sovieticii au început invazia contra Finlandei, cu un argument asemănător al lui Putin.

Ei au anunțat că atacă Finlanda ca să evite o eventuală invazie finlandeze asupra teritoriilor sovietice.

Cine este Muratov? Ce este Novaya Gazeta?

În 1993, Gorbaciov a finanțat această publicație și, astfel, a luat naștere Novaya Gazeta, un organ mass-media independent. Deși multe astfel de inițiative au fost de scurtă durată, Novaya Gazeta a reușit să aibă o carieră longevivă datorită lui Muratov care, din când în când, ajungea și la un consens cu oligarhii să nu scrie despre ei, apărându-și angajații.

Efortul lui Muratov, totuși, nu a fost întotdeauna răsplătită. 6 jurnaliști care aparțineau acestei publicații au murit după 2000, printre care și Anna Politkovskaya care a fost un vehement critic împotriva conflictului din Cecenia. Muratov a afirmat că, medalia Nobel a fost un fel de tribut pentru cei decăzuți în lupta împotriva neregulilor regimului.

Totuși, după începerea războiului din Ucraina, o nouă lege „anti-dezinformare” a făcut ca activitatea să nu mai poată fi realizată aproape deloc și, pentru a nu pune în pericol jurnaliștii și ceilalați angajați, Muratov a luat decizia de a suspenda organizația. 50 din 120 de angajați au părăsit Rusia, restul rămânând, unii continuând munca pentru publicații străine.

Muratov, protagonistul acestui articol, nu este altcineva decât cel care a reușit să-i ofere gazetei o viață atât de lungă. Însă, autoritățile par să nu mai tolereze ceea ce realizează acesta. Jurnalistul rus a fost atacat cu o substanță chimicală roșie într-o gară și, în urma lui, organele de control nu iau atitudine.

„El a făcut niște sacrificii imense pentru a continua operarea organizației în ciuda restricțiilor incredibile, cu niște riscuri incredibile, de a face jurnalism independent fără a pleca din țară. Din când în când, a trebuit să ia și decizii teribile”, a spus Ann Cooper, fost director al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor

Astăzi, războiul din Ucraina a intrat în cea de a 100-a zi. Există un val imens ajutor din partea occidentului, însă, terminarea conflictului pare să nu vină prea curând.

Anahara Yuuki:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri