Difuzarea imaginilor cu polițiști ar putea deveni ilegală în Franța. Proiectul de lege, denunțat de jurnaliști

Un proiect de lege ce se află pentru a doua lectură pe masa Adunării Naționale – camera inferioară a Parlamentului francez – stârnește neliniște în rândul societății civile și a industriei mass-media. Propunerea legislativă ar putea să limiteze drepturile presei și să protejeze abuzurile anumitor polițiști, afirmă grupul care se opune adoptării legii.

Legea, un pericol pentru libertatea de exprimare

Propunerea, susținută de către ministrul de Interne Gérald Darmani, prevede pedepsirea cu închisoarea de până la un an sau o amendă de maxim 45.000 de euro pentru diseminarea imaginilor care ar putea „dăuna integrității fizice sau mentale” a ofițerilor de poliție, informează France24.

Pe deoparte, autoritățile susțin că legea nu este un atac la libertatea presei, ci că are scopul de a-i proteja pe polițiști de amenințări și hărțuirea online, însă reprezentanții industriei mass-media consideră că legea protejează forțele de ordine de orice răspundere publică, prin pedepsirea celor care fac cunoscute imagini care ar putea fi considerate denigratoare.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe organizații pentru protejarea drepturilor jurnaliștilor, printre care și Reporters without Borders și Amnesty International France, au ieșit pe străzi în principalele orașe franceze pentru a denunța tentativa partidului lui Macron și a aliatului său, Agir, de a cenzura presa și social media.

„Nu suntem aici pentru a apăra un privilegiu al profesiei noastre, libertatea presei și libertatea jurnaliștilor. Suntem aici pentru a apăra drepturile fundamentale, drepturile tuturor oamenilor”, a afirmat Edwy Plenel, cofondator și editor al site-ului de investigații Mediapart, conform Associated Press.

Într-un editorial, Le Monde a spus că proiectul de lege riscă să „otrăvească în continuare” relația dintre cetățeni și poliție, în timp ce L’Humanité a spus că este „autoritar și ucigaș al libertății”, informează Al Jazeera.

Inclusiv Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că noua dispoziție ar putea submina drepturile fundamentale și a făcut apel la parlamentarii francezi să nu treacă legea.

Scuzele autorităților

Alice Thourot, deputat pentru partidul La République En Marche (LREM) al președintelui Emmanuel Macron și coautor al clauzei controversate, a încercat să liniștească publicul, afirmând că „nu va pune în pericol în niciun fel dreptul jurnaliștilor sau al cetățenilor obișnuiți de a informa publicul”, a declarat Thourot cotidianului francez Le Figaro, adăugând că „interzice doar orice cerere de violență sau represalii împotriva ofițerilor de poliție pe rețelele sociale”.

Una dintre îngrijorările protestatarilor se referă la exprimarea vagă a textului legii, care ar putea să lase loc de interpretări. Prim-ministrul Franței a promis, în acest context, că proiectul va fi modificat astfel încât să fie specificată intenția malițioasă a celui care publică imaginile, însă opozanții susțin că tot ar lăsa loc de interpretări și abuzuri.

Una dintre posibilitățile înaintate de RSF în comunicatul oficial se referă la excesul de zel pe care legea l-ar permite polițiștilor.

„În timp ce riscul ca jurnaliștii să fie condamnați pe baza prevederilor sale ar putea fi limitat, poliția l-ar putea folosi cu ușurință pentru a aresta jurnaliștii care îi filmau pe teren și că acest lucru ar restrânge dreptul de informare”, scrie organizația internațională.

Mai mult decât atât, jurnaliștii ar putea să devină inamicii direcți ai procurorilor, care ar avea capacitatea să „folosească resursele de care dispun – inclusiv percheziționând casa sau biroul jurnalistului și examinându-le e-mailurile și conturile de pe rețelele de socializare – pentru a găsi comentarii critice cu privire la poliție sau violența poliției care ar putea fi folosite pentru a revendica intenția de a face rău și astfel să obțină un condamnare”. 

Protestele pentru libertatea de exprimare, ”calmate” cu tunuri de apă

Nici reacția forțelor de ordine în timpul protestelor din acest weekend nu a fost trecută cu vederea. În mod ironic, protestele pentru libertatea de exprimare au fost domolite de către jandarmi și polițiști cu tunuri de apă.

În Paris, câteva mii de manifestanți s-au adunat pe piața Trocadero de lângă Turnul Eiffel și au scandad „Libertate, libertate” și „Toată lumea vrea să filmeze poliția”. Spre sfârșit, tunurile de apă au fost puse în funcțiune, întrucât începuseră mici lupte.

Poliția pariziană a declarat că 23 de persoane au fost reținute, iar un ofițer a fost rănit ușor.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri