Dezinformarea privind 5G și Covid s-a răspândit de două ori mai repede decât alte teorii

Fake news-urile despre pericolele tehnologiei 5G și legăturile sale cu coronavirusul s-au răspândit online și pe rețelele de socializare încă de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri se referă la antenele de telefonie din Marea Britanie, arse de un grup restrâns de persoane după ce au crezut că acestea sunt de 5G și că așa vor stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Un studiu publicat recent în Journal of Medical Internet Research a concluzionat că mitul despre 5G a fost cel care s-a răspândit cel mai rapid, conform MedicalNewToday.com. Cercetarea, realizată prin colaborarea universităților din Boston, Harvard și Geneva, a studiat modurile prin care dezinformarea privind Covid s-a răspândit în funcție de țară.

Principalele teorii

Cercetătorii au pus cap la cap o listă de cuvinte asociate în mod greșit cu noul coronavirus, folosindu-se de informațiile publicate de Organizația Mondială a Sănătății pe site-ul oficial. Astfel, studiul relevă că există patru mituri principale:

  • consumul de alcool, în special vin, crește imunitatea la COVID-19;
  • expunerea la soare previne răspândirea COVID-19 sau este mai puțin probabil să se răspândească în zone calde și însorite;
  • remedii casnice pot preveni sau vindeca COVID-19;
  • COVID-19 se răspândește prin rețele celulare 5G.

Pe urmele dezinformării

Folosind Google Trends, echipa de cercetători a urmărit frecvența cu care termenii-cheie s-au popularizat în opt țări diferite: Nigeria, Kenya, Africa de Sud, SUA, Marea Britanie, India, Australia și Canada.

Una dintre observațiile făcute este că, în ciuda faptului că cei doi termeni (”5G” și ”coronavirus”) au început în momente diferite – existând, încă de dinainte de pandemie, multe conspirații cu privire la tehnologia 5G -, acestea au atins punctul culminant al căutărilor în aceeași săptămână, în șase țări. Celelalte două state urmărite au înregistrat un vârf cu o săptămână înainte, la sfârșitul lunii martie. Spre deosebire de alți termeni asociați cu dezinformarea privind Covid, volumul căutărilor pentru 5G s-a dublat rapid.

Căutările pentru hidroxiclorochină – substanța propusă de Trump pentru ”tratarea” coronavirusului – au avut un model unic, cu trei vârfuri distincte, cel mai probabil reflecții ale discursurilor și discuțiilor purtate în mod special în Statele Unite privind posibilele ”beneficii” ale sale.

Ghimbirul, promovat în mediul online a fi un alt tratament-minune împotriva infecției cu SARS-CoV-2, a fost un alt termen popular în rândul țărilor urmărite, cu o singură excepție: Nigeria, care nu a înregistrat nicio căutare pe acest subiect timp de două săptămâni. În SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și India, termenii ”ghimbir” și ”coronavirus” au atins apogeul căutărilor în săptămâna 19 ianuarie 2020, în timp ce restul țărilor nu au căutat acești termeni decât mult mai târziu, în februarie sau martie.

Tot în săptămâna 19 februarie 2020 a fost și apogeul căutărilor privind protecția oferită de soare împotriva Covid. Cercetătorii au remarcat două aspecte: că, spre deosebire de alte state, Kenya a înregistrat abia o lună mai târziu căutări privind acest subiect, în timp ce în Canada, căutările pentru coronavirus și soare s-au dublat mai lent.

Cele mai mari incoerențe au fost înregistrate în ceea ce privește asocierea alcoolului cu tratarea Covid. Aici, oamenii de știință au exclus Nigeria și Kenya de la analiză din cauza volumelor reduse de căutare.

„Acest studiu ilustrează faptul că țările vecine pot avea experiențe diferite de dezinformare legate de subiecte similare, care pot avea impact asupra controlului COVID-19 în aceste țări”, au concluzionat autorii.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri