Dezinformarea despre schimbările climatice a crescut vertiginos pe Twitter

Dezinformarea legată de schimbările climatice a crescut considerabil pe Twitter, în acest an. Lunile octombrie și noiembrie au fost, cu precădere, bombardate de postări care negau existența acestor schimbări.

Coincidență sau nu, creșterea se suprapune cu perioada în care Elon Musk a preluat Twitter și a permis mai multor conturi restricționate anterior să revină pe platformă. Printre ele se numără și cele care postează mesaje care încurajează utilizatorii să nu creadă în rezultatele cercetătorilor și să afirmă că schimbările climatice fie nu există, fie sunt un proces natural.

Într-un raport comandat de ziarul The Times, o echipă de cercetători din cadrul City Univerity of London a concluzionat că în 2022 „utilizarea terminologiei sceptice cu privire la schimbările climatice” a fost la cele mai înalte cote de la fondarea Twitter încoace. În acest an, s-au înregistrat 850.000 de postări și redistribuiri ce aveau ca subiect negarea schimbărilor climatice, comparativ cu cele 650.000 calculate în 2021.

Responsabil pentru această creștere ar fi hashtagul „#climatescam” care, conform cercetătorilor, a cuprins peste 40% din postările negaționiste postate anul acesta.

Negarea schimbărilor legate de climă pe Twitter era deja un dezastru; acum, e ca și cum ar fi fost pus mai multe paie pe foc”, a spus un cercetător specializat în schimbările climatice, citat de The Times.

Mai mult decât atât, utilizarea #climatescam s-a dublat în noiembrie, față de luna octombrie și a apărut în aproape 24.000 de postări. Asta reprezintă o creștere de 17 ori mai mare decât numărul mediu calculat într-o lună din 2021.

O rețea formată din 10 conturi a stat în spatele a un sfert din postările negaționiste din 2022. Unele dintre aceste conturi aparțin unor „bine-cunoscuți contestatari ai schimbărilor climatice, mai ales Steve Milloy, un fost oficial al lui Trump în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului”, au explicat cercetătorii.

Luna trecută, contul platformei care ar fi trebuit să urmărească activitatea de la întâlnirea COP27, a fost complet uitat după ce echipa care se ocupa de el a fost prinsă în valul de concedieri și demiteri care a avut loc la scurt timp după ce compania a fost preluată de Musk.

Îți reamintesc că ONU, prin agenția sa de mediu și prin grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice, a dovedit că aceste schimbări nu doar că sunt cât se poate de reale, dar sunt cauzate de oameni și de activitățile noastre. La finalul lunii octombrie, Agenția ONU pentru Media anunța că „suntem departe de obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5°C” și că „nu există o cale credibilă pentru a menține creșterea temperaturii globale la 1,5°C”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *