Navigarea în online, mai ales atunci când vrei să accesezi un site de știri, ar fi mult mai ușoară dacă am putea să prevedem că o anumită sursă de informare va încerca să ne manipuleze. Pe acest fond au apărut mai multe instrumente care promit să identifice site-urile de fake news – ca să n-o faci tu. Am testat o platformă de acest gen, ca să aflu cum vede inteligența artificială presa online din România.
”Fake News Detector AI” pretinde că ”detectează site-urile de știri false folosind puterea inteligenței artificiale!” și, natural, am început cu cele mai îndoielnice surse online pe care le cunosc și despre care am mai scris și pe MediaStandard.ro. Cunoastelumea.ro, Activenews.ro și site-ul care are o secțiune specială de conspirații privind ”Rețeaua Soros”, Fluierul.ro, sunt considerate de către sistemul platformei ca fiind ”fake”.
În cazul Sputnik, depinde ce link cauți. Eu am încercat prima oară cu sputnik.md, varianta moldovenească a site-ului, iar rezultatul a fost, așa cum era de așteptat: ”fake”. Totuși, dacă cauți să vezi credibilitatea variantei românești a site-ului, ro.sputnik.md, aceea este considerată de către platformă a fi veridică.
O soartă similară o au și publicațiile online considerate de încredere de către publicul din România. În mare parte, se pare că dintre toate variantele de site-uri arhicunoscute din online-ul românesc, câteva trec testul, cum ar fi Agerpres și Digi24. Adevarul, Mediafax, Hotnews sunt clasificate de către detectorul AI ca fiind surse nesigure.
În orice caz, am încercat să stabilim cum ar putea platforma AI să claseze site-uri și în alte limbi. Spre exemplu, publicația Al Ahram – unul dintre cele mai răspândite ziare din țările arabe – se află în aceeași situație. Cu toate astea, toate cele trei variante ale siteului France24 sunt considerate veridice.
Leave a Comment